Dezvoltarea senzorială la grădiniță – cum are loc?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Explorarea senzorială îi ajută pe copii să înțeleagă mediul înconjurător și este esențială pentru dezvoltarea lor. Dezvoltarea senzorială are ca scop perfecționarea tuturor simțurilor copiilor, iar ca rezultat, cei mici vor dobândi o mai bună înțelegere a multor concepte și se vor putea adapta mai bine la lumea din jurul lor.

Dezvoltarea senzorială are loc încă din primele ore de viață, iar la grădiniță cu atât este mai important să se pună accentul pe folosirea tuturor simțurilor. Jucându-se, relaxându-se și distrându-se, copiii își antrenează simțurile. Părinții vor fi bucuroși să afle că studiile arată că majoritatea copiiilor care au simțurile dezvoltate se descurcă mai bine la școală, în sensul că învață mai bine, au o capacitate mai mare de concentrare și de memorare, sunt mai îndemnatici și pricepuți, nu se rătăcesc în curtea școlii, în corpurile școlii sau în sala de sport, nu se lovesc și, în general, sunt mai atenți și mai organizați. Iată doar câte beneficii rezultă din jocurile axate pe dezvoltarea senzorială.

Educația senzorială la grădiniță

Jocurile senzoriale sprijină dezvoltarea cognitivă, abilitățile lingvistice și dezvoltarea abilităților motorii fine și grosiere, dar totodată încurajează copiii să își dezvolte creativitatea, capacitatea de rezolvare a problemelor și abilitățile sociale. Cu toate acestea, adesea părinții nu reușesc să creeze suficiente oportunități pentru ca cei mici să se angajeze în explorarea senzorială, în special în lumea de astăzi, unde tehnologia a depășit formele tradiționale de joc, iar copiii petrec tot mai puțin timp în aer liber. Aici intervine programul de la grădiniță, unde fiecare zi este o experiență senzorială. Din punct de vedere al dezvoltării senzoriale, părinții trebuie să privească grădinița ca fiind un cadru unic, unde copiii au ocazia să își dezvolte simțurile în fiecare zi, fie interacționând cu natura, fie bucurându-se de accesul pe care îl au la o multitudine de alte experiențe senzoriale. La grădiniță, copiii își pot dezvolta în mod natural abilitățile de care vor avea mare nevoie atât pentru școală, cât și pentru viață.

Jocuri care stimulează dezvoltarea senzorială

Vânătoarea de insecte este un joc minunat, care susține atât dezvoltarea vederii, cât și dezvoltarea abilităților motorii fine. Căutarea unor insecte mici implică ca fiecare copil să se concentreze și să își folosească capacitatea de atenție, încurajându-i totodată să folosească mișcări blânde și controlate. Vânătoarea de insecte are, de asemenea, beneficii mari pentru dezvoltarea socială și emoțională a copilului, deoarece susține empatia și curiozitatea. Este un joc minunat atât pentru grădiniță, cât și pentru sfârșiturile de săptămână petrecute în grădina casei sau la bunici.

Un alt joc grozav pentru dezvoltarea senzorială implică identificarea plantelor și speciilor, care încurajează atenția la detalii și ajută abilitățile de clasificare ale copilului. Acestea sunt abilități importante care vor fi necesare pentru multe materii care vor fi predate în școală.

La rândul său, auzul copilului poate fi stimulat printr-o plimbare în pădure, acolo unde poate asculta sunetul naturii. Cântecul pădurii calmează mintea copilului și ajută la focalizarea auzului, astfel încât copilul să poată distinge între foșnetul frunzelor și ciocănitul păsărilor. Cu alte cuvinte, copilul va putea să audă sunetele principale, dar totodată vă reuși să asculte și sunetele minore. Abilitatea de a auzi sunetele minime va îmbunătăți abilitățile copilului de a asculta, aceasta fiind o altă abilitate crucială de care copilul va avea nevoie în școală și în viață.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *