Cum poate programul de la grădiniţă să prevină obezitatea la copii?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Se poate spune că obezitatea, definită ca având un indice de masă corporală de 25 sau mai mult, este o problemă la nivel global, considerată deja ca fiind o epidemie severă și responsabilă pentru o varietate de probleme de sănătate, inclusiv apnee, hipertensiune, osteoartrită, afecțiuni ale ficatului și vezicii biliare, accident vascular cerebral și chiar moarte.

În ultima perioadă, tot mai mulți oameni de știință descoperă că o nutriție bună și o alimentație sănătoasă pentru copii este vitală începând cu cea mai fragedă vârstă. Obezitatea instalată la copiii de vârstă mică se poate extinde până la maturitate și dincolo, motiv pentru care eforturile de prevenire a obezității ar trebui să înceapă cu mult înainte ca un copil să înceapă școala. Deși nutriția joacă un rol principal în lupta împotriva obezității, se mai pot aduce în discuție și alte recomandări specifice pe care ar trebui să le urmeze părinții, pediatrii și educatorii, inclusiv asigurarea unui program sănătos de somn, limitarea expunerii la televizor și calculator, evitarea dulciurilor, băuturilor și gustărilor nesănătoase, precum și monitorizarea creșterii în greutate și în înălțime.

Grădinița în lupta împotriva obezității

Grădinița, acolo unde copiii petrec o mare parte a zilei și unde iau mai multe mese săptămână de săptămână, este locul ideal unde se poate începe cultivarea comportamentelor sănătoase privind alimentația. O dietă echilibrată, asociată cu un context pozitiv și cu un context social, este cheia pentru a încuraja o alimentație sănătoasă în rândul copiilor. De exemplu, Grădinița Kinderstar deține propria bucătărie, iar preparatele sunt pregătite cu ingrediente de cea mai bună calitate, ținându-se cont de nutrienții de care au nevoie corpurile copiilor aflate în dezvoltare.

Iată în rândurile următoare cum poate o grădiniță să încurajeze o alimentație echilibrată și o atitudine sănătoasă față de mâncare:

Grădinița trebuie să ofere un meniu adecvat

Deși poate părea banal, este deosebit de important ca dieta copiilor să fie bogată în fructe, legume și cereale integrale, iar preparatele să fie gătite cu ingrediente cât mai proaspete.

Grădinița educă papilele gustative ale copilului

În general, porțiile mici cu alimente sănătoase și familiare urmate de o completare treptată cu alimente noi, nefamiliare, educă gusturile copilului și îi lărgește gama de alimente nutritive pe care copilul le consideră gustoase. De exemplu, dacă celui mic îi plac chifteluțele de pui, există șanse ca foarte curând să îi placă și chifteluțele de năut, dacă acestea vor fi adăugate treptat în regimul său alimentar.

Grădinița dezvoltă asociații pozitive cu servirea mesei

Ori de câte ori iau masa, copiii tind să mănânce tot din farfurie dacă atmosfera este una plăcută, poate chiar distractivă. Desigur, distracția nu înseamnă mâncăruri cu multă sare și zahăr, ci se rezumă doar la a lua masa într-o atmosferă pozitivă, cu puțină socializare, cu discuții politicoase și cu maniere frumoase.

Grădinița întârzie și reduce expunerea la gustări nesănătoase

Este imposibil să îi protejăm pe copii de toate alimentele nesănătoase care se vând la orice colț de stradă și de reclamele de la televizor care fac ca alimentele cel mai puțin sănătoase să pară cele mai atrăgătoare. În acest mediu intoxicat cu chipsuri, fast-food și tot felul de dulciuri nesănătoase, este deosebit de important ca părinții să nu folosească gustări sărate sau dulci ca recompensă. Cu alte cuvinte, dacă cel mic s-a comportat frumos într-o anumită împrejurare, încercați să îi arătați cât de mult îi apreciați atitudinea pregătind o salată cu fructe proaspete și cu puțin sos de ciocolată amăruie sau, dacă timpul vă permite, gătiți prăjitura sa preferată, folosind ingrediente cât mai sigure, precum făină integrală, miere de albine sau sirop de arțar. De asemenea, limitați timpul pe care copilul îl petrece în fața televizorului sau al calculatorului. Petrecând o bună parte din timp la grădiniță, șansele ca cel mic să interfereze cu o alimentație nesănătoasă scad substanțial. Grădinița Kinderstar colaborează cu nutriționiști și medici pediatri pentru a pregăti meniuri sănătoase, diversificate, nutritive, dar și pe placul copiilor. În plus, dacă un copil suferă de anumite afecțiuni medicale, mesele sale cu atât mai mult vor fi gătite cu toată răspunderea necesară.

Acum că știți cât este de important ceea ce va mânca copilul dumneavoastră la grădiniță, dacă vă aflați în căutarea unei grădinițe, foarte bine ar fi să vizitați potențialele grădinițe în timpul prânzului și să observați dacă se face tot ceea ce este posibil pentru a se încuraja alimentația sănătoasă a copiilor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *