Rolul sistemului educațional

Sistemul educațional face referire la ansamblul instituțiilor unei societăți implicate în oferirea unei educații exemplare oamenilor, începând de la naștere și până la maturitate și dincolo de ea. Rolul sistemului educațional este unul destul de simplu: trebuie să învețe oamenii, încă de la vârste fragede, să socializeze, să dezvolte relații bazate pe încredere și respect cu cei din jurul lor, să evolueze și în urma evoluției sale să aducă un aport la dezvoltarea societății în care trăiește. Omul de când se naște și până când moarte trece prin diverse sisteme educaționale, cu diverse roluri. Spre exemplu, în primii ani de viață, sistemul educațional este format chiar din părinții copilului care au datoria morală de a-i oferi copilului o educație și de a-l pregăti pentru intrarea în societate ca adult. Ulterior, intră în schemă și sistemul educațional format din educatori, învățători sau profesori care au obligația de a dezvolta aptitudinile celor mici și de a le asigura o dezvoltare cognitivă și nu numai. Vom vedea în continuarea care sunt aceste sisteme educaționale și ce rol are fiecare.

Rolul-sistemului-educational

Familia

Familia este primul sistem educațional cu care ia contact un copil pentru prima dată. Rolul sistemului educațional numit ”familia” are rolul de a contura personalitatea copilului, de a-i transmite bazele culturii, de a-i asigura un mediu în care să crească și să se dezvolte frumos. Sociologii numesc acest sistem educațional o socializare primară, în care copiii imită comportamentul părinților și încep să deprinde anumite principii de la aceștia. În primii ani de viață, copiii își formează anumite valori, deprinderi, capătă anumite cunoștințe învățate de la părinți și încep să distingă binele de rău.

Totodată, în acest caz, rolul sistemului educațional este acela de a disciplina un copil și de a-i asigura un mediu proprice pentru o dezvoltare personală sănătoasă. În acest sens, copiii trebuie educați de mici să se respecte pe ei înșiși, dar și pe cei din jurul lui, să fie perseverenți și să învețe să își folosească cu cap libertatea.

Familia este cea care te învață cum să mergi, cum să mănânci, când să spui ”te rog” și ”mulțumesc”, etc. Toate aceste activități fac parte din evoluția omului ca și individ și îl pregătesc pentru supraviețuirea sa în societate ca și viitor adult. Rolul acestui sistem educațional este de a oferi bazele dezvoltării copilului, de a-l pregăti pentru următoarele sisteme educaționale prin care va trece.

Tot în familie sunt spuse și primele povești, care joacă un rol extrem de important din punct de vedere educativ. Cu alte cuvinte, prin intermediul poveștilor spuse de părinți, copilul poate descoperi o lume secretă, sau își poate construi ei una, se poate plasa în locul personajului principal și poate călători prin lumea poveștilor, printre bine și rău, învățând adevărate povești de viață. Mai mult decât atât, anumite povești clasice, transmise din moși strămoși pot transmite copiilor adevărate modele de viață. Spre exemplu, povestea Capra cu trei iezi îi învață pe copiii că până la o anumită vârstă, copiii trebuie să își asculte părinții dacă vor să fie protejați de tot ce este mai rău. Șcufița Roșie îi învață că poți da de necaz dacă te abați de la drumul stabilit. Toate aceste povești, pe lângă faptul că îi învață anumite lecții de viață, stimulează creativitatea copiilor, îi provoacă să își imagineze acțiunea, să se pune în pielea personajului principal și să caute soluții la problemele sale. Vei observa că în momentul în care îi citești o poveste micuțului tău, el va trăi aventurile alături de personajul principal, va râde alături de el sau din contră, se va întrista în situațiile dificile. Toată această călătorie alături de personajul principal va ajuta copilul să se dezvolte și din punct de vedere emoțional și afectiv.

Școala

Următorul sistem educațional important este școala. În acest caz, rolul sistemului educațional este acela de a-i oferi unui copil condițiile necesare pentru dezvoltarea sa cognitivă. Dacă în cadrul familiei se punea accentul pe dezvoltarea socială și emoțională, în cadrul școlii se pune accentul pe dezvoltarea cognitivă, pe formarea unei gândiri logice. Există mai multe tipuri de școli, fiecare având avantajele și dezavantajele sale.

Școala de stat

Cu toții cunoaștem condițiile din școlile de stat: mobilier vechi, manuale necorespunzătoare, profesori stresați, model de predare învechit, etc. Cu toate acestea, școlile publice sau de stat produc anual genii pe care ulterior îi vedem pe listele de admitere ale celor mai prestigioase universități din lume. Un avantaj extrem de important în cazul școlilor de stat este faptul că promovează socializarea cu copiii din toate categoriile sociale. În acest fel, ei vor avea de-a face cu toate categoriile de oameni și vor fi mult mai pregătiți pentru viață. Cu toate dezavantajele sale, școala publică rămâne un model de educație pentru toți copiii din România.

Școala privată

Școala privată nu este pentru oricine, majoritatea acestor sisteme educaționale necesitând o investiție financiară lunară destul de mare. Școlile private promit un mediu total diferit decât cel din școlile de stat, cu standarde ridicate de calitate, condiții superioare și cadre didactice care își dau tot interesul pentru a asigura o dezvoltare armonioasă a copiilor. În acest caz, rolul sistemului educațional este de a facilita dezvoltarea personală, de a încuraja socializarea, relațiile de grup și încercarea a cât mai multe lucruri noi.

Școlile private au multiple avantaje față de școlile de stat, printre care cele mai importante sunt:

Accentul se pune pe dezvoltarea personală a copiilor, pe pregătirea lor pentru viața în societate în calitate de adult

Cursurile sunt personalizate, în funcție de aptitudinile și capacitățile copiilor

Se încurajează socializarea, lucrul în echipă și comunicarea între colegi

Se acordă o importanță deosebită educației non-formale prin organizarea unor ateliere de creație, cursuri de dans, muzică, teatru, etc. în funcție de preferințele copiilor

Profesorii sunt mult mai atenți cu copiii, oferindu-le informații de calitate superioară și nu doar teorii din manuale vechi

Rolul sistemului educațional în cazul școlilor private este acela de a oferi copiilor posibilitatea de a se dezvolta atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere cognitiv, într-un mediu potrivit, care respecte cele mai înalte standarde. Cu toate acestea, școlile private au și câteva dezavantaje notabile, printre care cele mai importante sunt costurile mari sau foarte mari și acreditarea lor (încă există instituții de învățământ care funcționează fără acreditare).

Informarea în masă

Un alt fel de sistem educațional este format din mediile publicitare cum ar fi televizorul, radioul sau presa. În acest caz, rolul sistemului educațional este de a informa copiii și de a le oferi diferite lecții. Prin urmărirea unui desen animat sau a unui film, copiii pot învăța lecții importante. Părinții nu ar trebui să interzică accesul la aceste medii de informare în masă (sub pretextul că nu sunt potrivite pentru copii), ci ar trebui să facă o selecție adecvată a programelor pe care ar trebui să le urmărească un copil. Desigur, nu se încurajează un stil de viață sedentar, în care copilul vine de la școală și se pune direct în fața televizorului.

Biserica

Un sistem educațional cu un rol important în dezvoltarea copiilor este biserica. Prin intermediul educației religioase, copiii dobândesc anumite deprinde sau obiceiuri care îi învață să fie mai buni, mai respectuoși și mult mai responsabili, lucruri care vor conta mult mai mult mai târziu, în viața de adult. Primii ani din viață sunt esențiali în conturarea personalității, iar educația religioasă are un rol important în acest sens. Copilul ar trebui să fie învățat încă de mic că nu este frumos să minți, să furi sau să vorbești urât. Mai mult decât atât, copiii ar trebui să fie învățați încă de mici să fie buni cu cei din jur, să știe să asculte și să înțeleagă, să aibă respect față de sine, dar și față de cei din jur, și cei mai important să se iubească pe sine și pe cei din jurul lui. Toate aceste lucruri pot fi învățate prin diverse pilde pe care copiii le pot auzi la școală, la orele de religie, în biserică sau acasă, de la părinți.

În cazul educației religioase, rolul sistemului educațional este de a modela copiii după anumite principii care îl vor transforma într-un om mult mai înțelegător și iubitor de frumos.

Instituțiile culturale

Nu în ultimul rând, instituțiile culturale au un rol important în educația copiilor și în transformarea lor în adulți responsabili. Mersul periodic la teatru sau la muzee va deschide noi orizonturi pentru copiii și le va oferi o nouă perspectivă asupra vieții. Ei vor învăța astfel să privească frumosul cu alți ochi, să învețe să aprecieze cultura și să o îmbrățișeze, și să își construiască, pas cu pas, o cultură generală. Astfel, se recomandă ca cei mici să meargă împreună cu părinții la piese de teatru, filme, scenete în aer liber, etc. pentru a-și dezvolta creativitatea și imaginația.

În concluzie, rolul sistemului educațional este de a purta copilul prin toate etapele dezvoltării sale, de a-l pregăti pentru viață încă din primul an de viață, de a-l învăța anumite principii după care să își ghideze viața și chiar de a-l încuraja să își formeze propriile principii și legi pentru a-și guverna lumea. Important este ca aceste sisteme educaționale să îi asigure copilului, de la naștere și până la maturitate un cadru optim pentru dezvoltarea sa din toate punctele de vedere.

Învățarea bazată pe proiect

“Învăţarea bazată pe proiect” este un proces în care elevii, descoperă, prelucrează informații despre o temă de real interes pentru ei, care are relevantă atât pentru experiența lor de viată, cât și pentru contextele vieții cotidiene. Această metodă este eficientă în creșterea motivației elevilor și în sprijinirea elevilor pentru a înțelege […] mai mult »