Paşi mici care vor forma un om mare

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Rolul  educaţiei  este uriaş în orice societate. O generaţie educată poate da şansa viitorului spre mai bine.

A educa înseamnă a instrui, a forma şi  a dezvolta. Denumirea  provine fie din termenul  latinesc „educo – educare” care înseamnă a îngriji, a creşte, fie din termenul  „educo – educere” care se traduce prin  a duce, a conduce, a scoate. Ambele căi etimologice sunt corecte, ramificaţiile semantice conducând la înţelesul actual al termenului.

Importanţa educaţiei în creşterea copiilor tăi este esenţială pentru dezvoltarea lor ca indivizi  în context individual, dar şi pentru dezvoltarea societăţii din care fac parte.

Educaţia începe acasă. Tu eşti primul care începi să pui bazele acestui proces permanenet. Tu susţii sau nu educaţia copilului tău. Educaţia o vei face în paşi mici, dar care vor avea un impact mare cu efecte în timp. Dacă tu îţi înveţi copilul să-şi pună jucărioarele mărunte în mici recipiente tip ambalaje biodegradabile, nu doar că îi cultivi abililitatea de a face ordine, dar îl ajuţi să-şi descopere capacitatea de a-şi ordona toate aspectele vieţii lui.

Având acces la educaţie şi susţinut în acest sens, copilul tău va avea capacitatea de a răspunde nevoilor şi situaţiilor complexe, va  conştientiza situaţiile noi, nevoile individuale şi colective, va dobândi o mai mare sensibilitate în faţa unei situaţii de criză, găsind soluţii optime. Va susţine eforturile care au în vedere educaţia, va sprijini lupta împotriva ignoranţei şi  vulgarităţii.

Tipuri de educaţie

Educaţia se realizează în trei moduri: prin educaţie formală, nonformală şi informală.

Educaţia formală se realizează în instituţiile de învăţământ. Scopul acesteia este acela de a introduce elevii progresiv în paradigmele cunoaşterii şi de a le transfera tehnici prin care îşi vor asigura o anumită autonomie educativă. Este influenţată de contextul social şi politic. Prin educare formală, copilului tău i se transferă  identitatea socială, este poziţionat istoric şi cultural, se dezvoltă personal şi se integrează social. Educaţia nonformală se realizează în afara clasei, prin activităţi extra- para şi perişcolare, prin intermediul activităţilor opţionale sau facultative. Nonformal înseamnă mai puţin formalizat sau neformalizat, dar cu efecte formative.  Importanţa educaţiei nonformale este aceea de a veni în întâmpinarea intereselor variate şi individuale ale copilului tău, fiind caracterizată prin flexibilitate.  Educaţia informalăeste educaţia cu care vă confrunţaţi tu şi copilulul tău,  în viaţa de toate zilele. Aici sunt incluse toate informaţiile neintenţionate, care  vin într-un val neselectat, neorganizat şi neprelucrat din punct de vedere pedagogic şi aduc date pe care le  introduci  în mod inconştient în gândire şi comportament, în împrejurări şi contacte spontane.

Cele mai seminficative mesaje informale la care ai acces,  sunt emise de mass-media. O informaţie obţinută prin mass-media devine funcţională în momentul în care este integrată, conexată şi valorificată în contextul sistemului tău  de valori dobândit anterior.

Cum susţii educaţia

Educaţia formală o laşi în seama instituţiilor avizate, tu oferind copilului tău toate condiţiile pentru a urma cursurile în condiţii normale. Educaţia nonformală, o vei susţine asigurându-i şansa de a face activităţi potrite abilităţilor şi dorinţelor lui. Dacă are abilităţi artistice, vei procura ambalaje biodegradabile, în care vei pune vopsele, mărgele, culori, nasturi, aţe, oricare alt tip de mobil prin care copilul tău va putea să-şi dezvolte latura creativă.

Educaţia informală o vei susţine, încercând să ghidezi atenţia copilului spre paliere care aparţin tabloului general al educaţiei de care s-a bucurat până în acest punct, încercând să fructifici aspectele pozitive

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *