Jucăriile Montessori – 4 caracteristici care le diferențiază de celelalte jucării

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Majoritatea părinților se simt copleșiți de abundența de jucării care umplu rafturile magazinelor. Realizate din fel și fel de materiale, cu  funcții diverse, foarte stimulante și puternic colorate, așa cum miile de jucării ne obosesc pe noi, adulții, îi obosesc și pe micuții noștri. Înconjurați de astfel de jucării zgomotoase, colorate și foarte complexe, cei mai mulți copii se simt copleșiți. Prin urmare, ajungem cu toții să ne întrebăm care sunt acele criterii de care ar trebui să ținem cont atunci când dorim să alegem jucării pentru copiii noștri.

Aici intervine filosofia Montessori care, pe baza a mii de ore de observație, cunoaște acum care sunt nevoile copiilor, așa că atunci când vă aflați la cumpărături de jucării, puteți lua în considerare abordarea Montessori. Iată, așadar, 4 caracteristici ale jucăriilor Montessori:

Jucăriile Montessori sunt simple. În general, cele mai bune jucării pentru cei mici sunt jucăriile simple. În special bebelușii și copiii de vârstă mică încearcă să înțeleagă și să ofere un sens lumii acesteia minunate și sălbatice în care au pășit, așa că ei învață cel mai bine atunci când le oferim informații organizate. De exemplu, un puzzle simplu alcătuit dintr-un triunghi, un cerc și un pătrat în trei culori diferite oferă copilului informații organizate despre forme. Acestea sunt trei structuri geometrice esențiale pe care copilul va învăța să le distingă – el învață relația dintre aceste trei forme pe măsură ce scoate piesele, le analizează, le pune la locul lor și iar le scoate. Copilul absoarbe toate aceste informații foarte eficient, pentru că jucăriile simple nu sunt colorate puternic, nu sunt prevăzute cu luminițe și cu butoane care să le distragă atenția. Când o jucărie conține prea multe informații, micuțul nu poate să integreze elementele esențiale ale acelei jucării.

Jucăriile Montessori sunt bazate pe realitate. Înainte de împlinirea vârstei de 6 ani, creierul copilului este relativ incapabil să distingă între fantezie și realitate. Pentru a-și dezvolta imaginația și creativitatea și pentru a-și clădi o relație sigură cu lumea lor, copilul trebuie să învețe mai întâi cum este lumea cu adevărat. Așadar, atunci când îi citiți povești, optați pentru subiecte reale, nu pe subiecte fanteziste. Citiți împreună despre tigrii din pădurile tropicale, nu despre tigrii care conduc autobuze. În mod similar, expuneți copilul la jucării care implică consecințe reale. Evitați jucăriile cu butoane, care emit tot felul de zgomote aleatorii și lumini intermitente. Cei mici au nevoie de jucării care oferă consecințe adevărate. O minge aruncată într-o gaură se va rostogoli pe o rampă, va ieși pe partea cealaltă, iar copilul o va ridica și o va manipula din nou. Un clopot real sună atunci când bebelușul îl lovește.

Jucăriile Montessori sunt fabricate din materiale naturale. Ori de câte ori este posibil, alegeți jucării din lemn sau jucării fabricate din alte materiale naturale. Un zgomot produs de o jucărie din lemn îi va oferi bebelușului mult mai multe informații despre lumea din jurul său decât o jucărie din plastic. Lemnul are și un gust aparte pentru bebeluș. În schimb, plasticul este la fel tot timpul și fie nu are gust, fie lăsa o senzație artificială în gură. În mod similar, lemnul are și o greutate distinctă atunci când copilul se joacă cu puzzle-uri, cu mingi, cu bile și cu alte jucării din lemn. Toate jucăriile din lemn vor varia în ceea ce privește senzația și greutatea în funcție de dimensiune.

Într-un final, jucăriile Montessori sunt funcționale și constructive. Toate jucăriile pe care le oferim copiilor noștri ar trebui să implice participare și acțiune din partea lor. Cele mai bune jucării care susțin dezvoltarea abilităților micuților noștri permit explorarea și implică propria lor voință, precum și propriile lor decizii și idei. În schimb, jucăriile din plastic reprezintă ideile adulților despre divertisment, iar în fața acestor jucării, copiii sunt simpli spectactori pasivi. În schimb, copiii manipulează jucăriile Montessori, construiesc cu ele, le integrează în felurite jocuri izvorâte din imaginația lor, interacționează cu ele și așa învață despre lumea din jurul lor și își descoperă capacitățile și potențialul.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *