Cum să previi anxietatea copilului prin joacă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Tindem deseori să spunem că dacă juniorii noștri sunt mici, nu au motive de tristețe. Ne înșelăm categoric, întrucât cei mici pot deveni triști sau chiar anxioși și cu siguranță nu avem dreptul să îi judecăm, însă putem ameliora poate cumva aceste stări. Poate mai important de atât, le putem previne.

Avem câteva sfaturi pe care le poți utiliza să previi anxietatea copilului tău prin joc:

Pentru început, joacă-te alături de el – intră în mintea lui, dă-ți voie să fii copil, chiar dacă ești măcinat de stres. Indiferent de cât de puțin timp petreci jucându-te alături de cel mic, asigură-te că te joci cu adevărat și iei parte la activitățile lui. Pe Mami.md găsești jocuri la fel de potrivite și pentru adulți – adică garantat vor reuși să îți mențină și ție atenția trează. Poți apela la jocuri inteligente, în care să construiți diverse, să faceți origami sau să colorați personajele lui preferate. S-ar putea să realizezi că asta a fost o relaxare și pentru tine!

Cu toate acestea, asigură-te că îi lași timp singur; s-ar putea ca după activitățile desfășurate cu tine, să vrea să se joace de unul singur, iar asta e perfect în regulă. Asigură-te că are colțul lui în casă sau în cameră în care se poate retrage atunci când vrea să fie singur, chiar și pentru câteva minute.

Dezvoltă-i plăcerea pentru lectură. Este dovedit că cititul poate ajuta la diminuarea stărilor negative, așa că mergeți împreună la bibliotecă sau la librărie și lasă-l să își aleagă singur câteva cărți. Puteți citi împreună, după care încurajează-l să citească de fiecare dată când se simte trist. Alegeți povești inspirate, orice care pe el l-ar putea motiva.

Monitorizează-i timpul petrecut online, pe telefon, laptop sau tabletă. Setează-i o limită zilnică de utilizare a acestor dispozitive încă de la început și nu face excepții, pentru ca cel mic să nu devină dependent de niște realități virtuale. Mai mult de atât, monitorizează și aplicațiile și jocurile pe care le frecventează; asigură-te că acestea nu au potențial vulgar sau violent, sau că nu pot duce la frustrare.

În schimb, încurajează-l să folosească timpul petrecut online inteligent: puteți viziona împreună filme, desene și videoclipuri educative, din care poate rămâne cu ceva pozitiv. Îi poți înclina simțurile și înspre muzică, care, dacă este bine aleasă, îi poate aduce o stare de bine. Odată cu el, petrece și tu mai puțin timp online, ca să puteți petrece mai mult timp împreună.

Provoacă-l să facă notițe în fiecare seară în care să deseneze o față tristă, dacă în ziua aceea a fost trist, sau o față veselă, dacă s-a simțit fericit; ziua următoare discutați despre alegerile lui și întreabă-l de ce s-a simțit așa. Asta va consolida relația dintre voi.

În ton cu sfatul de mai sus, învață-l pe cel mic ce este recunoștința și de ce e bine să fie recunoscător chiar și pentru lucrurile mărunte. Provoacă-l ca la fiecare sfârșit de săptămâna să îți spună motivele pentru care e recunoscător din ultimele zile, fie că e vorba de o notă bună, un zâmbet de la un prieten, o jucărie nouă sau o mâncare care l-a făcut fericit.

În cele din urmă, trebuie să le insuflăm copiilor noștri simțul realității – poate că nu vor fi mereu fericiți, însă mereu vor ști cum să treacă peste stările mai puțin bune. Pe lângă cele de mai sus, nu uita să îi amintești mereu celui mic că ești alături de el și că totul va fi bine.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *