Cum obținem cele mai bune performanțe de la copii? Ce rol au părinții și ce rol are școala?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În calitate de primii profesori ai copiilor, părinții au o ocazie uimitoare de a-și pune amprenta asupra personalității copilului, asupra dezvoltării sale armonioase și asupra educației sale. Mai ales în ultimii ani, părinții dau semne că vor să se implice mai mult în educația copiilor lor, chiar și atunci când copilul merge deja la școală.

Cât de importantă este colaborarea dintre părinte și profesor?

Nu puțini sunt profesorii care observă că părinții vor să susțină educația școlară a copilului lor, dar nu știu cum anume să procedeze. Deși există această confuzie la mijloc, este minunat că părinții vor să ia parte la experiența școlară a copilului. Pe de o parte, părinții sunt cei care vor fi toată viața primii profesori ai copiilor, iar pe de altă parte, școala le poate arăta părinților cum anume să se implice în educația copiilor. De exemplu, Școala Primară KinderStar este mai degrabă o comunitate școlară unde elevii, părinții și profesorii joacă cu toții roluri principale. Saptămână de săptămână, părinții primesc informații despre activitățile și proiectele care se desfășoară și cum se descurcă copilul lor.

Ceea ce observă învățătorii este că mulți părinți vor să își ajute copiii, dar nu știu cum. Unii părinți nu cunosc toate informațiile referitoare la dezvoltarea copilului, în timp ce alții nu cunosc practicile adecvate etapei de dezvoltare în care se află copilul. Mulți dintre noi am avut experiențe negative în școală, ceea ce poate accentua teama de a interacționa cu profesorii.  Unii pot ezita să vorbească cu educatorii din cauza lipsei de încredere, din respect pentru autoritatea profesorului sau pentru că au fost descurajați în trecut în astfel de interacțiuni. Atunci când se întâlnesc cu profesorul copilului lor, mulți părinți nu știu la ce să se aștepte și poate să aibă puțină informație prealabilă despre progresul copilului. Poate fi intimidant pentru părinți, chiar și atunci când profesorii au cele mai bune intenții.

Acest lucru poate împinge părinții mai departe de mediul educațional al copilului lor și poate descuraja participarea acestora la creșterea și dezvoltarea academică a copilului. Atunci când părinții nu se simt confortabil în mediul școlar, aceștia sunt mai puțin susceptibili să susțină și să participe la evenimentele școlare sau să vorbească cu profesorii despre preocupările sau progresul copilului lor. Prin urmare, părinții și profesorii pot rata oportunități valoroase de a întâri conexiunea între școală-casă și de a sprijini copiii.

Importanța implicării părinților în educația copiilor

Implicarea părinților în educația școlară a copiilor are o importanță covârșitoare. Profesorii sunt de părere că o colaborare cât mai strânsă cu părinții reprezintă o parte integrantă a învățământului școlar, deși părinții trebuie să cunoască anumite practici, dar mai ales trebuie să fie dispuși să se implice în educația școlară a copiilor, de cele mai multe ori asta însemnând o investiție de timp.

Atunci când există o cooperare între părinte și profesor, părinții dobândesc ușor abilități în sprijinirea educației copilului, știu la ce să se aștepte de la copilul lor și se simt confortabil ori de câte ori vizitează școala și interacționează cu profesorii.

Cercetările arată că implicarea părinților îmbunătățește educația școlară a copiilor lor, comportamentul lor, prezența în clasă, notele la evaluări și performanța academică. În plus, părinții care se implică în educația școlară a copilului lor petrec mai mai mult timp cu copilul lor, îi oferă un mediu prielnic pentru învățare acasă și reduc cu ușurință și fără riposte timpul pe care copilul îl petrece uitându-se la televizor sau jucându-se la calculator.

Școala Primară KinderStar organizează activități interactive cu părinții, conferințe individuale cu fiecare părinte, ședințe cu părinții, în timp ce mapa părinților, corespondența prin e-mail și catalogul electronic sunt alte modalități foarte eficiente prin care se întreține cu ușurință cooperarea între profesori și părinți. Iată cum școala este cea care împuternicește părinții ca fiind primii și cei mai importanți profesori ai copiilor lor.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *