Cum îi învățăm pe cei mici să se comporte în societate?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Bunul-simț, respectul, atitudinea față de lume sunt atribute fără de care nu putem exista armonios în societate. Pentru a deveni adulți respectuoși, care știu cum să se comporte în societate, trebuie să ne educăm de mici copiii în această direcție.

Cum îl înveți pe cel mic cum trebuie să se comporte în societate? În primul rând, fiind modelul lui. Dacă pe tine te vede salutând cu respect angajații unei companii, va crește știind că așa e corect. Dar mai mult de atât, sunt și alte modalități prin care îi putem face pe cei mici să deprindă bunul-simț.

Asta ar trebui să se învețe și în școală, însă de multe ori matematica și limba română ajung să fie mai importante decât o atitudine corectă în societate. La prima grădiniță online din România copiii sunt învățați – la fel cum sunt învățați despre numere și litere – cum să se comporte în societate și de ce e important să aibă respect și bun-simț. Ce învață la școală sau grădiniță poate fi exersat acasă, pentru ca juniorul tău să devină un adult responsabil, care crede în bun-simț.

Pentru început, alege povești care încurajează respectul, bunul-simț, învățarea bunelor-maniere. În acest fel, cel mic o să vadă că până și eroii lui dau Bună ziua!, o să vadă că până și prințesele sau prinții aruncă deșeurile la gunoi, și nu pe stradă.

O altă activitate pe care o puteți face împreună sunt jocurile de rol: te poți pune în pielea unui personaj care se comportă necuviincios, și îl poți provoca pe cel mic să spună cum ar trebui să se comporte de fapt. De exemplu, personajul tău poate să mestece într-o manieră urâtă; copilul tău trebuie să ia din ce mănânci și să îți arate cum mesteci decent când te afli la masă.

Încearcă să stimulezi imaginația copilului tău și pune-l în diverse situații: Ce ai face dacă…? S-ar putea să aibă și răspunsuri greșite, care nu ar reprezenta un comportament decent în societate, însă nu îl pedepsi. Explică-i de ce nu e bun răspunsul lui, apoi repetă-i întrebarea la câteva minute distanță. Vei vedea că a înțeles cum trebuia de fapt să acționeze.

Nu în ultimul rând, învață-l că pentru a fi respectat de ceilalți, trebuie să îi respecte. Și, poate mai important de atât, trebuie să se respecte pe sine. Învață-l cum să refuze, învață-l să facă doar lucrurile pe care vrea să le facă cu adevărat, spune-i că e un copil bun și merită. Fă-l să își repete și el însuși asta: sunt un copil bun.

Nu îl feri de realitate – trebuie să știe că în orice societate există atât lucruri bune, cât și rele, dar e important să își păstreze optimismul. Pentru asta, puteți face împreună exerciții de recunoștință seara: Azi sunt recunoscător pentru că mi-a zâmbit un prieten. Sau, motivele pentru care societatea l-a supărat: Azi sunt trist pentru că am salutat un vecin și nu mi-a răspuns. Și din aceste exerciții trageți împreună concluziile: dacă tu ești trist pentru că nu ți s-a răspuns la salut, să nu faci niciodată pe cineva să se simtă la fel și să saluți mereu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *