Ce puteți face pentru a vă școli copiii acasă în mod eficient?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Școala acasă sau, folosind termenii moderni, homeschooling, este un fenomen din ce în ce mai amplu chiar la nivel global. Pe de o parte, foarte mulți părinți și-au dat seama că educația din școli lasă de dorit, iar pe de altă parte, perioada de pandemie ne-a forțat pe toți cei cu copii de vârstă școlară să devenim educatori, învățători și profesori în toată regula. Chiar dacă îndatoririle noastre se rezumă doar la verificarea temelor copilului, la explicarea unor noțiuni de bază, la aducerea unor clarificări sau pur și simplu la citirea unei scurte povești, observăm că timpul trece cu repeziciune când programul zilnic este ticsit cu tot felul de sarcini, dar observăm și faptul că cei mici au o mare nevoie de educație, de implicarea directă a unui adult în școlirea lor și mai ales de răbdare.

Indiferent că vă școliți copilul acasă pe cont propriu sau doar asistați la orele lui online, iată câteva strategii prin care puteți eficientiza învățatul la domiciliu:

Lecții mai scurte. Fie că organizați programul după bunul plac, fie că aveți copii care învață online alături de ceilalți colegi și de profesori, tot va fi necesar să îi asistați la învățat – măcar să vă asigurați că sunt atenți la ore, că își fac temele și să le oferiți explicațiile suplimentare de care au nevoie. Veți observa că din postura de profesor este destul de dificil să mențineți atenția copiilor timp îndelungat, așa că va fi necesar să apelați la unele trucuri. Vă puteți folosi de jucării din lemn și de alte accesorii și instrumente educative din lemn care reușesc să capteze și să mențină atenția copiilor și, de asemenea, puteți scurta programul de studiu. Dacă programul de învățat este unul lung, asemeni celui de la școală, copiii își vor pierde rapid interesul și vor începe să facă ceva din plictiseală – să zgâlție scaunul, să se joace cu creioanele, să împăturească o bucată de hârtie – orice, numai să scape de tortura lecțiilor. Odată ce ați pierdut atenția copiilor, este greu să o recâștigați. Dacă veți rezuma programul de studiu la doar 15-30 de minute, veți reuși să bifați mai multe noțiuni, copiii rămân cu mai multe informații în memorie, vor fi mai relaxați și, personal, veți scăpa de sentimentul de frustrare. Școala acasă trebuie să fie plăcută pentru fiecare persoană implicată, nicidecum obositoare, plictisitoare și frustrantă.

Acordați puțin timp fiecărui copil în parte. Dacă aveți mai mulți copii de vârstă școlară cărora trebuie să le predați sau măcar să le verificați temele și să le oferiți lămuririle necesare, este important să petreceți măcar 10 minute cu fiecare copil în parte. Poate că nu veți putea face acest lucru în fiecare zi, dar la fel de bine vă puteți programa studiul cu fiecare copil în parte. De exemplu, puteți preda lecțiile copilului mai mare în zilele de luni, miercuri și vineri, în timp ce zilele de marți și de joi le veți petrece alături de copilul mai mic. Astfel, fiecare copil poate beneficia măcar de o oră din timpul părinților pentru a lucra la lecții, pentru a finaliza temele și pentru a primi explicațiile necesare. Sunt foarte importante chiar și numai 15 minute petrecute cu copiii, deoarece fiecare copil se va simți astfel special și va ști că este recunoscut, că este ascultat și că are parte de toată atenția de care are nevoie.

În cele din urmă, este foarte important și să vă acordați puțin timp liber atunci când simțiți că cedați. S-ar putea să aveți parte de momente când nu mai știți ce să faceți, deoarece copiii nu vor asculta, se vor deranja unii pe alții, vor tulbura cursurile online și așa mai departe. Cei mai mulți părinți ajung să creadă că ceva nu este în regulă cu ei și cu copiii lor, altfel nu există altă explicație pentru starea lor de oboseală și nici pentru comportamentul sălbatic al celor mici. Din nou, de mare folos sunt jucăriile din lemn și alte instrumente interactive care mențin atenția copilului cât timp învață noțiuni noi, scurtarea programului de studiu, dar și să beneficiați de cinci minute de pauză atunci când aveți nevoie. Folosiți acele câteva minute pentru a vă face un ceai sau o cafea, pentru a vă plimba prin grădină, pentru a vă suna un prieten care vă susține, pentru a face câteva exerciții de respirație profundă sau orice altceva care vă ridică din starea în care ați căzut.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *