Ce putem face pentru a limita timpul pe care copiii noștri îl petrec în fața ecranelor?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Fie că suntem sau nu conștienți de acest lucru, trăim într-o lume dominată de ecrane, iar pentru copii este cu atât mai dificil să privească în altă parte în afară de televizor, tabletă, telefon sau computer și să exploreze lumea din jurul lor. Partea foarte gravă este aceea că statul la televizor sau la computer îi împiedică pe copii să beneficieze de un stil de viață activ. Cele mai recente cercetări arată că timpul petrecut în fața ecranelor duce la probleme de interacțiune socială, la obezitate și la note mici.

Totuși, există o serie de măsuri pe care părinții le pot adopta pentru a-i ajuta pe cei mici să scape de dependența de ecrane. Iată câteva exemple de măsuri pe care le puteți implementa chiar acum:

Echilibrați timpul petrecut în fața ecranului cu timpul petrecut afară. Ca prim pas, le puteți arăta celor mici că se pot distra de minune departe de televizor sau de computer, implicându-se pur și simplu în activități în aer liber, cum ar fi să meargă pe bicicletă, să se plimbe cu rolele sau să cutreiere potecile pădurii. În general, copiii au nevoie de varietate în activitățile lor, iar după ce au petrecut suficient timp în natură, se pot relaxa puțin în fața televizorului.

Pregătiți copilul pentru somn. Copiii care sunt expuși în mod obișnuit la tot felul de ecrane sunt cu mult mai predispuși la tot felul de tulburări de somn. Înainte de culcare, tehnologia ar trebui înlocuită cu activități care au rolul de a-i relaxa mental și de a-i pregăti pentru somn. Unele dintre aceste activități includ coloratul, citirea unei povești sau un joc de masă. Dormitorul copilului nu ar trebui să fie prevăzut cu televizor, ci ar trebui amenajat în așa fel încât să susțină un somn sănătos. Un dormitor de copil trebuie să fie curat, ordonat, aerisit, iar temperatura nu ar trebui să depășească 21 de grade C. De asemenea, ar trebui să optați pentru materiale cât mai naturale cu putință, cum ar fi piese de mobilier din lemn masiv vopsite cu vopsea pe bază de apă, covoare din bumbac, lână, iută, cânepă sau sisal, perdele și așternuturi pentru pat din in sau bumbac, jucării din lemn și cutii de depozitare din lemn.

Modelați un comportament sănătos. Cina și timpul petrecut în familie ar trebui să încurajeze participarea și implicarea activă între membrii familiei. De asemenea, părinții ar trebui să fie consecvenți în aplicarea regulilor și ar trebui să ofere un exemplu bun copiilor, închizându-și telefoanele și laptopurile și oricare alte dispozitive în timpul mesei și în timpul activităților în familie. Cu alte cuvinte, nu doar copiii trebuie să dea la o parte telefoanele în timpul cinei, ci numaidecât și părinții. În plus, îi puteți implica în pregătirea sau aranjarea mesei. Copiii întotdeauna își urmăresc părinții și au înclinația naturală de a-i imita, așa că dacă le veți arăta că nu aveți nicio problemă în a sta departe de telefon sau de tabletă, și copiii vor tinde să facă același lucru.

În cele din urmă, trebuie să fim realiști și să acceptăm faptul că nu îi putem ține pe copii departe de tehnologie. De fapt, nici nu ar trebui să încercăm să îi privăm de tehnologie, căci există foarte multe abilități pe care le pot dobândi și lucruri noi pe care le pot învăța prin intermediul tehnologiei. Scopul este acela de a evita statul excesiv în fața televizorului. Iar atunci când stau la televizor sau în fața altui ecran, ceea ce vizionează ar trebui să fie productiv și antrenant. De exemplu, puteți transforma statul în fața televizorului în timp petrecut în familie și să urmăriți împreună un film sau un documentar care să permită un nivel de conversație și de implicare, care de altfel nu ar fi avut loc. Inițiați conversații cu cei mici despre ceea ce văd la televizor și încercați să faceți o distincție cât mai clară între ceea ce este real și ce este fantezie. De asemenea, supravegheați modul în care copilul își petrece timpul utilizând tehnologia chiar și atunci când nu sunteți în preajma lui, ci cunoscând doar platformele de socializare pe care le folosește. Aflați ce tip de conversații poartă și la ce conținut este abonat, astfel încât să aveți o pregătire mai bună pentru când veți dori să discutați și să faceți distincția între conținut de calitate, conținut educativ și conținut necorespunzător.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *