Cărți pe care i le poți oferi în dar copilului tău francofon

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Copiii care frecventează o grădiniță cu predare în limbă franceză au nevoie de sprijin constant și de încurajare din partea părinților și a celorlalți membri ai familiei. Învățarea limbii franceze de la o vârstă mică îi va oferi copilului zeci de avantaje pe termen scurt și pe termen lung. Pe lângă încurajări, apreciere și laude, cel mic poate fi răsfățat și cu câteva cadouri educative, așa cum sunt cărțile în limba franceză.

Cadrul didactic de la o grădiniță cu predare în limba franceză vă poate oferi o multitudine de idei și sugestii de cadouri pe care le puteți oferi copilului în dar la ziua sa de naștere, cu ocazia onomasticii, de Crăciun sau cu alte prilejuri. Puteți oferi aceste sugestii de cadouri și rudelor apropiate, cum ar fi mătuși, unchi și bunici care nu știu întotdeauna care ar putea fi cel mai potrivit cadou pentru un copilaș francofon.

În rândurile de mai jos, veți găsi câteva sfaturi care vă vor ajuta să alegeți întotdeauna cele mai potrivite cadouri educative.

Căutați teme familiare

Trebuie să știți că vocabularul copilului dumneavoastră, cuvintele și expresiile pe care el le înțelege, chiar dacă nu le folosește încă în propriul său discurs sau pe cale scrisă, nu se vor potrivi întotdeauna cu ceea ce el cunoaște în limba maternă. Dacă subiectul unei povești îi este cunoscut în limba maternă, el își va da seama mai ușor ce înțeles au cuvintele în limba franceză.

Desigur, componenta vizuală a programelor de televiziune în limba franceză și a videoclipurilor poate fi de ajutor, dar viteza cu care se desfășoară adesea un dialog poate fi uneori o problemă. Desenele animate de la televizor sau de la calculator, cântecele și toate celelalte programe în limba franceză sunt totuși de mare ajutor, întrucât oferă o expunere constantă la limba franceză. Chiar dacă cel mic se joacă cu tot felul de jucării, o melodie în limba franceză poate constitui un excelent sunet de fundal.

Totuși, dacă doriți să îi oferiți copilului câteva cărți în limba franceză care să sprijine procesul său de învățare, dar și care să îl bucure, optați întotdeauna pentru povești sau teme familiare. Dacă celui mic îi place să citească în limba maternă și deja are autori sau povești preferate, puteți să îl încurajați să se aventureze în cărți scrise original în limba franceză, spre deosebire de traduceri.

Întrebați la librăria preferată ce autori francezi scriu într-un stil similar celui al autorilor români preferați. Poveștile și basmele scrise de Charles Perrault se numără printre preferatele tuturor copiilor francofoni. Scufița Roșie, Cenușăreasa, Motanul încălțat, Barbă Albastră sau Frumoasa din pădurea adormită sunt doar câteva exemple de povești scrise de Charles Perrault care îl pot determina pe cel mic să citească cât mai mult în limba franceză și cu aceeași pasiune cu care citește poveștile scrise în limba maternă.

Găsiți subiecte preferate

Găsirea unor subiecte preferate este calea sigură prin care puteți să vă expuneți copilul la un vocabular bogat și noi structuri pentru a-și aprofunda cunoștințele de limbă franceză. Găsirea unor materiale despre subiectele preferate ale copilului reprezintă o modalitate perfectă de a-l tenta să citească, să asculte sau să vizioneze ceva în franceză.

Multe cărți preferate de copii se găsesc în traduceri în limba franceză, așa cum ar fi Clifford, Franklin sau Harry Potter. Dacă știți că cel mic prezintă un interes special sau un interes deosebit pentru un anumit subiect, căutați materiale franceze care implică acea temă.

Priviți dincolo de cărțile de povești

Muzica este un vehicul minunat pentru învățarea vocabularului și a pronunției, așa că puteți să vă orientați spre o multitudine de materiale franceze produse atât pentru copiii de vârstă preșcolară, cât și pentru școlari. De asemenea, videoclipurile pot sprijini dezvoltarea vocabularului, la fel ca unele jocuri, precum Scrabble în versiunea franceză. Nu neglijați nici cărțile despre alte subiecte, cum ar fi sporturi, lucru manual sau cele despre animale. Citirea pentru o varietate de scopuri este, de asemenea, importantă pentru dezvoltarea limbajului.

Pentru cei mai tineri cititori, un dicționar de imagini poate fi o resursă excelentă. Trebuie să știți că unele cărți concepute pentru a fi citite cu voce tare de către preșcolari nu sunt adesea potrivite pentru cititorii începători. Deși nu poate exista decât o cantitate mică de text pe fiecare pagină, acele cuvinte pot fi uneori dificil de „decodat”. Pe de altă parte, aceste cărți pot fi excelente pentru copiii cu vârsta între 3-6 ani. Ilustrațiile le fac atractive, iar povestirile sunt adesea foarte captivante.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *