Care sunt beneficiile jocului pentru copii dar și pentru părinți?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Mai ales în ultimii ani, programul copiilor a devenit tot mai încărcat și un număr mare de părinți, educatori și profesori uită cât de important și benefic este, de fapt, jocul în viața copiilor. Jocul permite celor mici să-și folosească creativitatea în timp ce își dezvoltă imaginația, dexteritatea și puterea fizică, cognitivă și emoțională. Fără îndoială, jocul este important pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului.

Cum influențează jocul pe copiii și care sunt cele mai potrivite jocuri?

Prin joc, încă de la cele mai fragede vârste, copiii se angajează și interacționează cu lumea din jurul lor. Astfel, ei explorează tot ceea ce îi înconjoară, totodată cucerindu-și temerile. Pe măsură ce stăpânesc lumea din jurul lor, jocul îi ajută pe copii să își dezvolte noi competențe care duc la îmbunătățirea încrederii în sine, ceea ce contribuie enorm la atitudinea pozitivă față de provocările viitoare.

Este important să le oferim un loc de joacă pentru copii care să îi învețe cum să lucreze în grupuri, cum să împartă, cum să negocieze și cum să rezolve conflicte. Atunci când un joc este condus de copii și nu de adulți, cei mici își practică abilitățile de luare a deciziilor, se mișcă în propriul lor ritm, descoperă propriile lor domenii de interes și, în cele din urmă, se angajează pe deplin în pasiunile pe care doresc să le urmeze.

Sunt numeroase jocuri care îi implică și pe adulți, dar atunci când jocul este controlat de adulți, copiii acceptă regulile impuse de aceștia și astfel pierd unele dintre avantajele pe care jocul liber le oferă, în special în ceea ce privește dezvoltarea creativității, conducerii și abilităților de grup.

Spre deosebire de divertismentul pasiv, jocul construiește corpuri active și sănătoase. De fapt, numeroase cercetări sugerează că încurajarea orelor de joacă poate fi o modalitate excepțională de a crește nivelul de activitate fizică în rândul copiiilor, ceea ce reprezintă o strategie importantă în rezolvarea problemei obezității. Totuși, mai presus de toate, jocul este o simplă bucurie și o parte prețioasă a copilăriei.

Ce au de câștigat părinții atunci când cei mici se joacă?

Când părinții își observă copilul în joc sau se alătură în jocul condus de copil, tocmai au primit ocazia unică de a vedea lumea din punctul de vedere al copilului lor, în timp ce copilul navighează într-o lume perfect creată doar pentru a se potrivi nevoilor sale.

Jocul susține nemaipomenit de mult interacțiunea dintre părinți și copii, iar când părinții se joacă cu cel mic, acesta înțelege că i se acordă atenție pe deplin. Iată cum jocul ajută la construirea unor relații armonioase și de durată între părinți și copil.

Părinții care au ocazia să privească în lumea copiilor lor învață să comunice mai eficient cu ei și își pot ajusta atitudinea. Deseori, părinții adoptă îndrumări mai blânde și mai educative, pe care copiii le respectă cu ușurință. De asemenea, copiii mai puțin verbali își pot exprima opiniile, experiențele și chiar frustrările prin joc, oferindu-le părinților oportunitatea de a înțelege mai bine perspectiva lor. Pur și simplu, jocul oferă părinților o oportunitate minunată de a se implica pe deplin în creșterea și dezvoltarea copiilor lor.

În cele din urmă, jocul contribuie la dezvoltarea socială și emoțională a copiilor, precum și la dezvoltarea lor cognitivă. S-a demonstrat că îi ajută pe copii să se adapteze la mediul de grădiniță și de școală și că sporește abilitățile lor de învățare, concentrare, precum și abilitățile de rezolvare a problemelor.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *