Cum să-ți convingi micuțul să iubească lectura?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Copilul își dezvoltă abilitățile de citire în grădiniță și școala primară. Cu toate acestea, dragi părinți, suntem nevoiți să vă atragem atenția asupra faptului că anume acasă se formează dragostea pentru lectură și se deprinde obiceiul de a citi cărți. Un copil petrece mult mai mult timp acasă decât la școală și acesta este motivul cel mai evident pentru care părinții ar trebui să încerce măcar să-i  insufle copilului dragostea pentru lectură. Acest subiect poate fi privit și printr-o altă prismă. Astăzi, mulți experți în educație spun că a predarea cititului în școli nu-l convinge pe un copil sufiecient, încât acesta să adore lectura. În clasele primare, sarcina principală a pedagogului este dezvoltarea tehnicii de citire la copil. Succesul copilului este evaluat prin viteza de citire, vocabular și abilitatea de a înțelege ideea principală a textului citit.

Cum să-ți convingi micuțul să iubească lectura

În general, se consideră că succesul viitor al copilului la școală va depinde de capacitatea acestuia de a citi rapid și de a memoriza informațiile citite. Cu toate acestea, acest lucru nu acordă atenție aspectului cultural al lecturii, excluzând  faptul că lectura nu doar dezvoltă capacități mentale, ci și formează valori general-umane. De aceea, părinții pot umple acest gol și le pot insufla copiilor dragostea pentru cărți, iar în magazinul online mami.md veți găsi un sortiment bogat de jocuri, jucării și cărți educative, pentru ca să puteți motiva micuții să citească cu plăcere, prin intermediul unor activități distractive. În acest articol aveți câteva sfaturi despre cum se poate face acest lucru.

În prim-plan trebuie să fie copilul, nu procesul lecturii!

Cu toții știm că nimănui nu-i place să facă un lucru forțat, dacă copilul este obligat de către părinți să facă ceva ce nu-i place, acesta poate dezvolta doar repulsie față de acea activitate și nicidecum dragoste. În astfel de situații mai există și pericolul de a abandona complet acea activitate, din momentul în care părinții nu mai pot verifica dacă copilul se implică în ea sau nu. Astfel, dacă vreți să încurajați copilul să citească începeți prin a-l întreba pur și simplu ce i-ar plăcea să citească.

Încercați să aflați ce interese are copilul, ce lucruri îl fac curios, ce fel de gen literar i-ar plăcea. Nu excludeți nici punctele sale slabe când se gândește la lectură, mulți copii evită să citească, mai ales cu vocea pentru că le este rușine de anumite probleme pe care le întâmpină în timpul lecturii și nu vor să-și dezamăgească părinții.

Aveți nevoie de un plan!

Desigur, multe lucruri pot fi făcute spontan, lăsându-ne conduși de intuiția noastră și poate chiar de multe ori o astfel de abordare va funcționa. Totuși, activitățile educative pentru copii pot deveni mult mai ușor de gesticulat dacă ai un plan. Copilul are nevoie de un spațiu pregătit intenționat pentru lectură, un spațiu în care nu va fi întrerupt de unii factori externi, cum ar fi gălăgia și la fel de esențial este ca acel spațiu să fie luminos. De asemenea, copilul are nevoie de cărți potrivite vârstei sale. În magazinul online mami.md puteți găsi atât cărți interactive, cât și multe alte jocuri și jucării care pot fi folosite în scop educativ.

Faceți din lectură o tradiție!

Copiii învață mai întâi de toate prin exemplul părinților, de aceea nu putem convinge copilul să citească, dacă el nu vede această activitate și la părinți. Faceți din lectură o tradiție, dacă copilul este micuț o soluție ar fi să citiți împreună cu el. De asemenea, nu uitați să discutați lectura și să-i explicați copilului de ce vă este interesant să citiți acele cărți și cum acestea influențează modul în care gândiți. Nu uitați că pentru ca un copil să se bucure de citirea cărților, trebuie să aibă un loc suficient de confortabil pentru această activitate. De regulă, un fotoliu, o canapea sau un pat într-o cameră în care copilul nu este distras, este suficient. Când va prinde obiceiul de a citi, va putea citi și în alte locuri, zgomotul de fundal nu-l va mai distrage la fel de mult. Încercați să nu vă forțați copilul să citească.Copilul ar trebui să citească pentru că îi place, nu pentru că este forțat sau i se oferă recompense.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *