Cum ajutăm copiii să își îmbunătățească abilitatea de concentrare?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Când vine vorba de modul în care părinții pot susține dezvoltarea copiilor lor, accentul este pus pe abilitatea lor de concentrare. Cu mai bine de o sută de ani în urmă, specialiștii și-au dat seama că încă de la o vârstă mică, copiii au capacitatea de a se concentra în timpul unei activități semnificative, iar beneficiile care urmează perioadei de concentrare erau din cele mai pozitive și incredibile. Copiii deveneau mai calmi, mai veseli și mai capabili de autocontrol. Prin experiențe repetitive care solicitau concentrarea micuților, specialiștii au ajuns să declare că este absolut esențial ca părinții să încurajeze abilitatea de concentrare a copiilor lor pe măsură ce aceștia cresc și se dezvoltă.

Statul în fața televizorului – implică concentrare din partea copiilor?

Asta înseamnă că este benefic pentru toți copiii, inclusiv bebelușii, să se angajeze în activități care să le solicite puterea de concentrare, astfel încât să poată produce efecte pozitive în toată viața lor. În timp ce părinții caută astfel de activități, își observă adesea copiii uitându-se la televizor, stând cu telefonul sau tableta în mână sau în fața calculatorului și se întreabă dacă astfel de activități susțin concentrarea. Întrebarea aceasta este cât se poate de firească. Atunci când micuții se uită la televizor, de obicei stau nemișcați pentru o perioadă lungă de timp, își mențin privirea fixată asupra divertismentului și nu pot fi distrași cu ușurință. În multe privințe, acestea sunt semne vizibile de concentrare. Totuși, este important să specificăm că, deși această experiență poate părea din exterior că implică puterea de concentrare a copiilor, pentru ei experiența interioară nu este aceeași.

Mai precis, când un copil se concentrează la televizor, el este distrat, el este ocupat cu o sursă externă care nu implică niciun angajament din partea sa. Practic, copilul care se uită la televizor consumă pasiv conținutul. Dacă alte activități care solicită concentrarea îi ajută pe copii să fie mai calmi, mai veseli și mai capabili de autoreglare, uitatul la televizor sau la calculator îi lasă pe micuți obosiți, irascibili și cu probleme de autocontrol. Acestea reprezintă un alt indicator că ecranele creează o experiență cu totul diferită de adevărata concentrare.

Activități care implică puterea de concentrare a copiilor

Atunci când copilul se concentrează cu adevărat, este un participant implicat și dedicat activității. Centrele de activități, cele mai multe jucării din lemn, puzzle-urile și blocurile de construit solicită cea mai mare putere de concentrare. Din această perspectivă, micuțul trebuie să acționeze, să se angajeze, să se miște și să gândească până când vom observa că este total implicat și concentrat la ceea ce face.

Când un copil se concentrează în acest fel, corpul și mintea sa funcționează în armonie – ambele sunt active și alerte. Un copil concentrat poate rămâne nemișcat în timp ce gândește, dar probabil că își va mișca o parte a corpului. Dacă vorbim de un bebeluș, este posibil să își miște doar ochii în timp ce se concentrează asupra ilustrațiilor dintr-o carte. Copiii de vârstă mai mare își vor mișca corpul și mâinile după cum va necesitatea activitatea în care sunt implicați.

Așadar, concentrarea înseamnă că întregul corp și mintea lor sunt focusate și lucrează împreună în scopul îndeplinirii unei sarcini. Mulți psihologi și educatori se referă la această stare de concentrare intensă ca fiind un „flux”, stare prin care trecem și noi, adulții, atunci când ne dedicăm în totalitate unei activități. Fluxul aduce foarte multe rezultate pozitive în viețile noastre, inclusiv bucurie, pace și însemnătate. Atât la copii, cât și la adulți, pentru ca acest flux să se poată forma, trebuie să existe o compatibilitate între nivelul de calificare și cât de provocatoare este o anumită activitate, ceea ce înseamnă că micuții trebuie să fie participanți activi și nu doar destinatari pasivi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *