Ce avantaje au copiii care învaţă o limbă străină?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

De-a lungul timpului, au existat numeroase cercetări asupra beneficiilor de a vorbi o limbă străină. În primul rând, cele mai multe studii privind bilingvismul arată că faptul de a vorbi o limbă străină aduce cu sine numeroase beneficii cognitive. Potrivit cercetărilor, bilingvii demonstrează o atenție sporită și pot face mai multe sarcini simultan spre deosebire de monolingvi. Acest lucru se datorează faptului că bilingvii fac trecerea în mod constant de la o limbă la alta.

De asemenea, multe alte studii sugerează că bilingvismul poate reduce riscul unui accident vascular cerebral. Vestea și mai bună este că toate aceste beneficii cognitive influențează atât copiii, cât și adulții bilingvi. Mai mult decât atât, s-a dovedit că bebelușii de 7 luni care sunt expuși la mai multe limbi tind să se adapteze mai bine la schimbările de mediu. Iată în rândurile de mai jos și alte beneficii de care se bucură copiii care vorbesc o limbă străină.

Bilingvismul oferă avantaje educaționale

Întâi de toate, copiii care sunt expuși la vârste fragede la o limbă străină, vor putea fi mai selectivi când vine vorba de a alege școala unde vor studia mai mulți ani la rând. O școală cu o bună reputație sau cu un model modern de predare oferă la rândul său numeroase alte beneficii.

În al doilea rând, aflați deja pe băncile școlii, copiii bilingvi, pentru că sunt mai atenți și au o putere mai mare de concentrare, se vor descurca mai bine la orice altă materie, iar lucrările de control și examenele nu vor fi motiv de stres sau de îngrijorare. Studiile arată că majoritatea copiiilor bilingvi sunt cu mult în fața copiiilor monolingvi. La început, sunt șanse ca copiii de vârstă fragedă care învață o limbă străină să fie puțin în urma copiiilor monolingvi, dat fiind adaptarea continuă la tot felul de sunete și cuvinte. Însă, la vârsta de 7 ani, copilul bilingv deja va fi cu mult în fața copilului monolingv.

Limbile străine sunt foarte apreciate la locul de muncă

A vorbi o limbă străină înseamnă numeroase beneficii pe plan profesional. O persoană bilingvă va avea întotdeauna mai multe oportunități de angajare în funcție de limba pe care o vorbește. Comunicarea este un aspect deosebit de important la locul de muncă, iar cele mai multe companii, în special cele care dețin birouri internaționale, apreciază candidații bilingvi.

Sunt foarte multe domenii profesionale care se bucură de o dezvoltare rapidă, cum ar fi turism, traduceri, marketing, afaceri sau jurnalism. Toate aceste domenii au nevoie de angajați bilingvi, așa că o limbă străină menționată în CV poate atrage unele dintre cele mai bune oportunități profesionale.

Cunoașterea unei limbi străine înseamnă o stare mai bună de sănătate

Numeroase studii au demonstrat că biligvismul poate întârzia apariția demenței și a bolii Alzheimer, de exemplu. Alte studii au arătat că bilingvismul poate contribui la recuperarea mai rapidă după un accident cerebral și, totodată, poate reduce nivelul de stres.

Poate cel mai important avantaj al bilingvismului pentru copiii înseamnă obținerea unei perspective mai ample asupra întregii lumi. Prea puține lucruri și activități pot oferi copilului oportunitatea de a-și extinde viziunea. Bilingvii sunt adaptați la schimbări constante, așa că întotdeauna vor fi mai puțin afectați de schimbările din mediul înconjurător și vor fi mai deschiși la lucruri și experiențe noi. Totodată, copiii care vorbesc o limbă străină pot avea prieteni din mai multe țări, vor avea oportunitatea de a întâlni oameni noi și de a se bucura de diferite hobby-uri și activități. Capacitatea de a comunica cu oameni care aparțin altor culturi reprezintă un imens avantaj social și poate deschide numeroase uși în viață.

Un alt avantaj uimitor de a fi bilingv înseamnă că un copil poate învăța mai ușor o a treia limbă deoarece abilitățile lingvistice se consolidează reciproc. Cu alte cuvinte, dacă un copil a învățat o limbă străină, atunci va învăța rapid și simplu și alte limbi străine, doar transferând aceste abilități lingvistice.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *