Când ar trebui să introduc cărțile în viața copilului meu?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Când ar trebui să încep să îi citesc copilului meu? Nu este copilul meu prea mic pentru a înțelege cuvintele? Ce influență vor avea cărțile asupra dezvoltării sale? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care trec prin mintea părinților când vine vorba de cărți. Dar iată că nu este niciodată prea devreme pentru a-i prezenta micuțului cuvântul scris. Chiar dacă el nu reușește să înțeleagă sensul cuvintelor, citindu-i câteva rânduri îl veți ajuta să își dezvolte dragostea pentru carte încă de la o vârstă fragedă. Specialiștii de la prima grădiniță online din România consideră că expunerea bebelușului la cărți în primul an de viață este vitală pentru a facilita dezvoltarea sa intelectuală și emoțională.

Iată răspunsurile la cele mai frecvente întrebări ale părinților referitoare la cărți și lectură alături de bebelușul lor:

Când să încep să îi citesc copilului meu?

Puteți începe încă din ziua în care a venit pe lume. Alegeți cărți cu povești de culcare și citiți cu voce tare în timp ce consolidați legătura părinte-copil. Ritmul și tonul vocii îl vor ajuta pe micuț să recunoască faptul că diferite cuvinte au semnificații diferite, iar această înțelegere a sa reprezintă o bază solidă pentru abilitățile lingvistice.

Care este momentul ideal pentru a-i citi o poveste copilului meu?

Cele mai bune momente pentru a-i citi copilului ar fi în timpul alăptării, înainte de somn și la finalul zilei. Puteți chiar să îi citiți în holul de așteptare la medic sau să petreceți împreună o frumoasă amiază în parc. Iată cum lectura devine și un important element de întărire a legăturii părinte-copil, de utilizare cu folos a timpului blocat, dar și de alungare a plictiselii.

Cum pot menține atenția copilului în timp ce îi citesc?

Există câteva modalități prin care puteți menține atenția și interesul copilului față de poveste. De exemplu, puteți să vă modulați și să vă jucați cu vocea și chiar să îi atribuiți fiecărui personaj un ton specific. Mai puteți face tot felul de sunete, cum ar fi un mârâit impunător de leu, tring tring pentru telefon și orice alte sunete vă trec prin minte. Adresați întrebări copilului, cum ar fi „Ce a spus maimuța?” sau „De ce oare s-a întristat prințesa?”. Lăsați copilul să răsfoiască paginile cărții, arătați-i imagini cu persoanele și animalele din carte și vedeți dacă le poate identifica și, dacă micuțul deja a dobândit unele abilități de vorbire și citire, îl puteți încuraja să citească el mai departe.

Ce tip de cărți ar trebui să aleg?

Există o varietate de cărți disponibile în magazinele pentru copii și în librăriii. Puteți alege cărți în funcție de vârsta bebelușului sau puteți lua în considerare și alte criterii. De exemplu, cărțile ilustrate au pagini de carton, imagini colorate și fraze scurte, așa că sunt ușoare și interesante pentru copiii mai mari de 4 luni. Cărțile de vinil sunt rezistente la apă, au imagini atractive, le puteți lua și în baie și sunt potrivite pentru copii cu vârsta peste 6 luni. Cărțile multisenzoriale practic stimulează simțurile copiilor și sunt potrivite pentru bebelușii peste 6 luni. Aceste cărți folosesc texturi diferite pentru a-i învăța pe micuți despre diferite animale și lucruri. De exemplu, cartea poate fi prevăzută cu un petic de lână pentru ca micuțul să afle mai multe despre oi. La rândul lor, cărțile muzicale sunt excelente pentru povestiri interactive. Prin simpla apăsare a unui buton, puteți face ca personajele să prindă viață. Sunt cărți care mențin atenția bebelușului și care îl ajută să asocieze sunete cu diferite animale sau lucruri.

Cât de des ar trebui să îi citesc copilului meu?

Prima grădiniță online din România încurajează părinții să îi citească copilului zi de zi, deoarece cu cât îi citiți mai mult, cu atât mai repede micuțul se familiarizează cu o multitudine de cuvinte. Dacă timpul reprezintă o problemă, încercați totuși să îi citiți cel puțin o dată la trei zile.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *