Grădinița, un mediu prietenos cu creativitatea

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cultivarea creativității este unul dintre cele mai importante obiective ale unui educator. Deși poate părea destul de simplu, cultivarea creativității necesită cunoștințe din partea educatorului, pricepere, inspirație și persistență.

Modalități prin care grădinița sprijină creativitatea copiilor

Creativitatea adevărată nu presupune ca educatorii să pună la dispoziția celor mici o multitudine de materiale și obiecte cu care copiii să își facă de cap. Numai prin conectarea intenționată a obiectivelor educaționale cu abordări deschise, educatorii îi pot încuraja pe copii să-și exprime și să-și dezvolte creativitatea ca parte a procesului de învățare. De exemplu, la Grădinița KinderStar, gândirea creativă a copiilor este cultivată prin tot felul de modalități pe tot parcursul zilei.

Pictura și poezia sunt folosite ca mijloace de autoexprimare și căi spre o înțelegere mai profundă a conceptelor de bază în științe și studii sociale. Cântecile și poveștile joacă roluri importante, în timp ce multe alte jucării dezvăluie beneficiile combinării esteticii cu matematica și ingineria. Toate aceste modalități trimit copilul în noi explorări, iar la rândul lor, noile cunoștințe inspiră o gândire mai creativă.

O altă modalitate de a provoca gândirea creatoare a copiilor este prin examinarea cu atenție a unor opere de artă, fie că vorbim de tablouri, postere, afișe, obiecte tradiționale de artizanat, măști vieneze sau alte obiecte care pot fi analizate din perspectiva estetică și culturală. Vizitele la muzee sunt modalități excelente prin care poate fi cultivată gândirea creativă a copiilor.

De asemenea, educatorii pot provoca copiii să exploreze concepte precum prietenia și libertatea, citindu-le povești, poezii sau basme, ca mai apoi să îi încurajeze pe copii să dezvolte poezii sau scurte propoziții prin care cei mici își pot exprima gândurile.

Activitățile în aer liber sunt iarăși de mare ajutor. Atunci când un grup de copii proiectează, modelează și construiesc o căsuță pentru păsărele, la fel ca și arhitecții profesioniști, ei îndeplinesc anumite standarde, iau în considerare caracteristicile estetice, în timp ce își ating scopul final – acela de a oferi un adăpost păsărilor.

Grădinița KinderStar susține în nenumărate feluri creativitatea copiilor. Înconjurați de hârtii albe și colorate, de sticluțe cu lipici, de foarfece, abțibilduri și acuarele, fiecare copil este un artist în devenire. Concentrați asupra lucrărilor de artă, ei taie, decupează, lipesc, pictează, creează colaje, totul pornind din imaginația lor. Iată cum grădinița oferă copiilor oportunități simple, dar eficiente de a explora materialele, de a gândi, de a se exprima și de a crea.

Ce impact au activitățile creative asupra dezvoltării copiilor?

Atunci când unui copil i se permite să creeze propria sa operă de artă, are loc o uimitoare dezvoltare fizică. Gândiți-vă că abilitățile motorii fine ale copilului se dezvoltă pe măsură ce lipește, decupează, pictează sau se joacă cu plastilină.

De asemenea, are loc o dezvoltare a vorbirii și a vocabularului. Pe măsură ce educatorii vorbesc cu copiii, vocabularul lor se extinde, așa că ei învață despre diferite materiale de artă, despre accesorii și concepte, învață ce este un foarfece, ce este un colaj sau o ramă sau ce înseamnă purpuriu. Are loc, de asemenea, o dezvoltare socială și emoțională. Ori de câte ori cei mici reușesc să își exprime gândurile, ideile și sentimentele, ei sunt bucuroși.

Cu alte cuvinte, grădinița este o oportunitate minunată pentru ca cei mici să fie implicați în provocări semnficative și creative de la vârste fragede. Fără a diminua gândurile, ideile și sentimentele copiilor, educaturii găsesc întotdeauna modalități de a impulsiona cunoașterea, de a pune întrebări, de a oferi timp și spațiu pentru gândire, astfel încât cei mici să vină cu idei profunde și creative.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *