De ce se mișcă dinții noștri și cum putem opri deplasarea lor?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Mai devreme sau mai târziu, cu toții observăm că dinții noștri încep să se deplaseze. Există mai multe motive pentru care apare această tendință a dinților de a se deplasa, iar în rândurile care urmează, vom vedea care sunt principalele cauze care stau la baza deplasării dinților.

Procesul de îmbătrânire. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, dinții noștri încep să se miște în mod natural. În cazul celor mai multe persoane, dinții superiori tind să iasă în afara arcadei, în timp ce arcada dentară inferioară tinde să se îngusteze, ducând la aglomerarea dinților. La rândul lor, dinții aglomerați pot cauza atât probleme cosmetice, cât și probleme funcționale. Dinții înghesuiți îngreunează realizarea igienei orale, periajul corespunzător și folosirea aței dentare, ceea ce duce la acumulare de placă dentară.

Cele mai multe persoane încep să observe că dinții lor se mișcă între 30 și 40 de ani, atunci când suporturile care țin dinții în loc încep să se deterioreze. Suportul dentar este alcătuit din oase, țesuturi, ligamente și mușchi. Toate oasele din întreg organismul își pierd din densitate odată cu înaintarea în vârstă, iar osul maxilarului nu face excepție. Osul slăbit permite dinților să se deplaseze. Persoanele ajunse la vârsta matură, precum și persoanele mai înaintate în vârstă sunt, de asemenea, mai susceptibile la apariția bolilor parodontale și la inflamații gingivale, acestea fiind afecțiuni care slăbesc și mai mult osul și gingiile.

La rândul lor, unele afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul, osteoporoza și problemele cu tiroida, pot influența susceptibilitatea la boli ale gingiilor. Și ligamentele care fac legătura între dinți și osul maxilarului se deteriorează odată cu înaintarea în vârstă și nu mai pot fi la fel de eficiente în menținerea dinților în poziția lor. Buzele și mușchii limbii se slăbesc, de asemenea, odată cu înaintarea în vârstă, așa că nu mai pot menține stabilitatea dinților. 

Obiceiuri zilnice dăunătoare. Foarte mulți dintre noi ne deteriorăm dinții fără să ne dăm seama. De exemplu, bruxismul înseamnă scrâșnirea dinților, de obicei în timpul somnului și, pentru că dinții exercită o presiune unii asupra celorlalți, apare o inevitabilă deplasare dentară. Persoanele care au prostul obicei de a-și roade unghiile suferă de anumite modificări dentare. Persoanele care își folosesc dantura pentru a deschide tot felul de obiecte, cum ar fi o sticlă de suc, o cutie, un plic cu documente sau pentru a rupe tot felul de lucruri observă, de asemenea, o deplasare a dinților.

Viața de zi cu zi. Inevitabil, dinții se uzează. Trebuie doar să ne gândim la cât de mult lucrează dinții în fiecare zi. La fiecare masă și gustare, dinții lucrează din greu pentru a mușca și mesteca alimentele. Mai apoi, anumite etape ale vieții pun obstacole în calea sănătății și stabilității dinților. De exemplu, sarcina și alăptarea pot cauza deplasări ale dinților. Hormonii sarcinii pot spori riscul de inflamații gingivale și pot slăbi ligamentele parodontale, determinând astfel dinții să se deplaseze.

Afecțiuni ortodontice. O bună parte din persoanele care observă deplasări masive ale dinților suferă, de fapt, de afecțiuni ortodontice care trebuiau să fie tratate de mai mult timp. Poate fi vorba de o mușcătură defectuosă sau de o ușoară aglomerare dentară care în timp s-a agravat. Mulți copii ar trebui să poarte un aparat dentar și pentru că nu respectă un astfel de tratament ortodontic ajung la vârsta matură cu afecțiuni orale severe. Mai sunt și persoane de vârsta adultă care se feresc să poarte un aparat dentar metalic, pentru că este foarte vizibil și pentru că impune anumite modificări ale stilului de viață. Pentru aceștia, Invisalign reprezintă cea mai bună soluție de tratare a problemelor ortodontice. Mai sunt și persoane care observă deplasări masive ale dinților pentru că și-au extras unul sau mai mulți dinți care nu au mai putut fi salvați și nu i-au înlocuit. Dacă există goluri între dinți, inevitabil dinții se vor deplasa. Și pentru astfel de cazuri, Invisalign poate fi o opțiune recomandată de tratament ortodontic.

Dacă observați chiar și cea mai mică deplasare a dinților, primul pas constă în discuția cu un specialist ortodont. Este foarte posibil ca al doilea pas să implice purtarea unui aparat dentar sau intervenție din partea unui medic stomatolog. Etapa a treia poate implica purtarea unui aparat de contenție, mai ales dacă ați purtat un aparat dentar.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *