De ce grădinița este esențială pentru educația unui copil?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Copiii se nasc cu dorința de a învăța și de a explora. Ca părinte, cu siguranță sunteți uluit când observați că cel mic începe să investigheze tot ceea ce îl înconjoară de cum începe să meargă de-a bușilea și apoi cum începe să experimenteze limbajul de îndată ce scoate primele sunete. Altfel spus, copiii încearcă să înțeleagă toate noile atracții, sunete și texturi care le ies în cale. Nimic nu rămâne nedescoperit.

Acum, imaginați-vă cât de curios și cât de entuziasmat poate fi un copil atunci când se află într-un mediu care îi prezintă o varietate de experiențe noi și care îi și oferă răspunsuri la numeroasele întrebări pe care le are. Lumea celor mici este o aventură uriașă de învățare, care le stimulează mintea și le satisfice curiozitățile. Asta este și ceea ce fac grădinițele și toate formele de învățare timpurie pentru copiii care le calcă pragul.

De exemplu, acasă, părinții își pot învăța copiii o seamă de cuvinte, de cântece, de poezii și rime, le pot insufla dragostea pentru cărți, dar grădinița oferă structura și oportunitățile ideale de a construi pe fundația clădită acasă. Copiii doresc să se înțeleagă pe ei înșiși și lumea lor, iar un cadru preșcolar facilitează această dorință. Potrivit rezultatelor celor mai multe cercetări axate pe impactul educației de la grădiniță,  copiii care merg la grădiniță sunt mai bine pregătiți pentru școală decât copiii care nu merg.

Grădinița oferă copiilor unele beneficii imense:

Încurajează curiozitatea

Părinții se întreabă dacă copiii lor se nasc curioși. Copiii explorează în permanență, ating lucrurile și pun tot felul de întrebări. Deși acest lucru poate părea uneori o provocare pentru părinți în mediul de acasă, acesta este comportamentul perfect pentru grădiniță. Mai ales grădinițele cu predare în limbi străine, cum ar fi o grădiniță cu predare în limbă franceză, încurajează curiozitatea copiilor, permițându-le să aibă multe experiențe practice care provoacă întrebări bine gândite. Profesorii sunt întotdeauna la dispoziția lor pentru a le stimula gândirea și pentru a le oferi răspunsuri.

Susține dragostea pentru învățat

Copiii au în mod natural dragoste pentru învățat. Trebuie doar să le priviți chipurile pline de uluire atunci când privesc cum păsările își fac cuiburi sau când se crapă un ou și iese un mic puișor. Grădinița nu face altceva decât să alimenteze iubirea înnăscută pentru învățat, deoarece natura curioasă a copilului este liberă. La grădiniță, educația se face prin joc, iar educatorii pun mai degrabă accentul pe susținerea dragostei de carte decât pe cât de mult învață un copil.

Dezvoltă abilități sociale

Unul dintre obiectivele-cheie ale grădiniței este de a ajuta copiii să își dezvolte abilități sociale. Grădinița este esențială pentru un copil deoarece oferă mediul prielnic pentru a învăța să socializeze, să se alăture altora și să împărtășească. Această oportunitate de a-și dezvolta toate aceste aptitudini sociale importante apare atunci când copiii se implică în tot felul de activități, lucrează în grupuri și interacționează cu alți copii.

Întărește abilitățile de auto-gestionare

Se poate spune că auto-managementul este folosit pentru a învăța copiii să acorde atenție propriului comportament și să desfășoare activități sau să se angajeze în interacțiuni folosind un comportament adecvat. Gestionarea individuală poate ajuta copiii să utilizeze abilitățile adecvate de joc și de interacțiune socială, să participe la rutinele de clasă și să se angajeze în diferite activități. La grădiniță, copiii pot primi sarcini care îi obligă să lucreze în anumite condiții, cum ar fi îndeplinirea unei sarcini la un moment dat sau într-o anumită ordine. Acest lucru le oferă posibilitatea de a-și gestiona acțiunile și de a se asigura că o sarcină se realizează în mod corespunzător. De exemplu, copiii învață că trebuie să se spele pe mâini întotdeauna înainte de masă.

Îmbunătățește independența și stima de sine

Grădinița poate fi prima ocazie când un copil să desparte de părinții săi pentru o perioadă mai lungă de timp. Deși acest lucru poate fi dificil pentru ambele părți la început, în timp va acționa foarte mult în beneficiul copiilor, deoarece copiii învață să fie independenți într-un mediu care le sporește stima de sine. Uneori părinții se întreabă de ce copiii lor par dependenți de ei acasă, dar fac tot felul de lucruri în mod independent la grădiniță.

Cumva, copiii se simt obligați să își toarne singuri apă în pahar, să își arunce resturile, să își închidă fermoarul la haină sau să își încheie șireturile. Ca părinte, atunci când vă ridicați așteptările, veți fi surprins să vedeți că cel mic se va ridica la înălțimea lor.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *