De ce au loc crizele de tantrum la copii – cum se pot explica?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Acum sunt cei mai adorabili de pe tot Pământul, acum par niște străini în fața părinților. Acum se joacă fericiți și cu un zâmbet mare care le luminează tot chipul, ca în următoarea clipă să arunce jucăriile și să țipe cât îi țin plămânii. Oare ce anume face ca un copil să treacă de la o emoție la alta? Nu se poate oferi un răspuns universal, căci fiecare copil este unic, dar în general, trebuie să examinăm și circumstanțele de moment, precum și etapa de dezvoltare în care se află copilul și care joacă un rol aparte în accesele de furie.

Tantrum-urile la copiii de 2 ani. Copiii care au împlinit vârsta de 2 ani se confruntă cu un sentiment de independență și, cu siguranță, ați observat de mai multe ori cum micuțul vrea să facă singur unele lucruri. Poate că nu îi convin hainele pe care i le alegeți, poate că nu vrea să meargă la culcare sau poate că nu vrea să mănânce sau vrea numaidecât o anumită jucărie. Copilul de 2 ani își va exprima stările într-o multitudine de moduri – el va lovi, va mușca, se va lupta, va plânge și va lovi cu piciorul. Cu toate acestea, explicația comună a crizelor de furie este dorința copilului de a „face singur”, de a fi lăsat pe cont propriu, de a i se permite să iasă de sub controlul părinților.

Tantrum-urile la copiii de 3 ani. La vârsta de 3 ani, copiii sunt mai puțini emoționali, așa că accesele sale de furie vor fi mai rare și cu o intensitate mai mică. Pe de altă parte, dacă cel mic observă că tantrumul său îi aduce ceea ce își dorește, își va transforma accesele de furie într-o tactică de succes. La această vârstă, crizele de furie se vor desfășura într-o dinamică similară, și anume copilul va lovi, va țipa, va da cu piciorul de pământ și, mai ales, va plânge.

Tantrum-urile la copiii de 4 ani. La vârsta aceasta, copilul are deja mai multe abilități de vorbire și o mai bună motricitate, ceea ce înseamnă că este mai independent. Capacitatea lingvistică a copilului de 4 ani îi va permite acum să vă spună cum se sime, ce este în mintea lui și care este cauza supărării sale. Prin urmare, la această vârstă aveți cele mai multe șanse să colaborați cu copilul, să găsiți soluții la problemele sale și, eventual, să faceți amândoi un compromis. Tantrumurile sale devin mai verbale la vârsta de 4 ani. De exemplu, copilul poate spune mamei „Te urăsc” sau poate să îi spună tatălului „Lasă-mă în pace”. Important este să nu puneți aceste lucruri la inimă, deoarece copiii sunt limitați încă în capacitatea lor de a se exprima și nu înțeleg pe deplin cuvântul „ură”.  În plus, pentru că acum au abilități motrice și fizice mai bune, copiii își permit să arunce lucrurile sau să îi lovească pe alții. Mai mult, copiii de  4 ani dețin abilități motrice mai bune pentru a fugi de părinți sau pentru a se ascunde. Partea bună este că astfel de crize de furie pot fi prevenite dacă energia copilului va fi investită în tot felul de activități fizice, dacă va fi implicat în sporturi, dacă va fi dus frecvent la un loc de joacă sau dacă va fi scos la plimbări în natură și dacă i se va limita statul în fața televizorului sau calculatorului.

Oricât de frustrante ar fi aceste tantrumuri, este esențial ca părinții să își amintească că copilul lor este supus unor etape importante de dezvoltare care au loc la vârsta cuprinsă între 2-4 ani. Ori de câte ori au loc aceste accese de furie, este bine să vă repetați în minte că sunt firești și adecvate vârstei și că cel mic nu și-a propus în mod intenționat să vă facă de râs sau să vă rănească. Totuși, este important să încercați tot posibilul să preveniți apariția episoadelor de furie și să le gestionați în așa fel încât copilul să își formeze un comportament adecvat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *