Cum se cuantifică prejudiciul în cazul încălcării dreptului de proprietate intelectuală

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Trăim într-o lume digitalizată, iar capitalul intelectual a devenit extrem de valoros. Odată cu această digitalizare, s-au înmulțit și cazurile de încălcare a proprietății intelectuale și odată cu ele și activitatea avocaților specializați în astfel de probleme. Litigiile care au la bază încălcarea proprietății intelectuale au mize extrem de ridicate, de cele mai multe ori prejudiciile produse fiind semnificative. Dacă ești în situația în care deții o marcă, un brevet sau orice altă proprietate intelectuală și consideri că cineva ți-a încălcat drepturile de autor, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să apelezi la o societate civilă de avocați pentru a te reprezenta și pentru a-ți apăra aceste drepturi. Ulterior, după ce se va stabili că într-adevăr ți-au fost încălcate drepturile de autor, se va trece la cuantificarea prejudiciilor cauzate de această încălcare.

În acest sens, există două modalități de stabilite a acestor prejudicii:

  • Metoda profiturilor pierdute

Dacă ți s-au încălcat drepturile de proprietate intelectuală, ai dreptul să îți recuperezi profiturile pierdute ca urmare a încălcării. Practic, profiturile pierdute se calculează pe baza profiturilor pe care tu le-ai fi putut face din vânzarea unităților, dacă drepturile de proprietate nu ți-ar fi fost încălcate. Profiturile pierdute se calculează luându-se în calcul elemente precum: vânzările pierdute de unități, prețuri scăzute de vânzare a unităților, costuri mai mari rezultate din creșterea costurilor de producție sau de marketing, vânzările pierdute cu produsele auxiliare ce sunt de obicei vândute cu produsul vizat, dacă este cazul, etc.

Această metodă este și una care dă cele mai mari dureri de cap pentru că trebuie să demonstrezi că în absența încălcării, exista probabilitatea să obții profit de pe urma utilizării proprietății intelectuale. Mai mult decât atât, trebuie să demonstrezi și faptul că posezi capacitatea de fabricație și comercializare pentru furnizarea produsului brevetat clienților care au cumpărat produsul care încalcă drepturile și să ai acte doveditoare pentru valoarea profitului pe care ai fi făcut-o. În ceea ce privește stabilirea valorii profiturilor pierdute, literatura de specialitate a identificat mai multe metode, cum ar fi metoda before and after, adică înainte și după evenimentul declanșator, metoda măsurii de referință (numită și Yardstick) și metoda prognozei.

  • Metoda redevenței accesibile

După ce se constată încălcarea drepturilor de autor, în calitate de titular de proprietate ai dreptul la despăgubiri compensatorii sub formă de redevență accesibilă, adică o sumă convenită de ambele părți pentru utilizarea proprietății intelectuale în proces. Redevența se bazează pe acordul voluntar al unui licențiator și al unui licențiat și se poate calcula la rândul ei folosind mai multe metode. Majoritatea specialiștilor recomandă stabilirea redevenței folosind analiza mai multor factori, cum ar fi rentabilitatea produselor vizate, marketing și concurență, economiile de costuri, protecția juridică, poziția financiară, vânzările colaterale, etc. O modalitate mai simplă, dar în același timp criticată pentru că ar fi prea superficială, este regula 25%, adică rata redevenței este stabilită între 25% și 33% din profitul operațional, în funcție de o serie de factori.   

Se preconizează că aceste cazuri de încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală se vor înmulți din ce în ce mai mult, iar dacă și tu te afli într-o astfel de situație, ar fi bine să ai alături de tine un avocat cu experiență și să luați măsuri încă de la prima încălcare. 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *