Cum ne pregătim de începerea grădiniței?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Începerea primului capitol din viața copilului – grădinița poate fi un moment interesant, stresant și plin de emoții atât pentru părinți, cât și pentru copii. Sentimentele de tristețe, îngrijorările legate de adaptarea copilului și frica de necunoscut pot face această tranziție dificilă. Specialiștii de la prima grădiniță online din România ne vorbesc despre această călătoria spre o nouă aventură, în profida sentimentelor contradictorii trăite de părinți și copii, ca fiind o oportunitate excelentă de învățare atât pentru părinți, cât și pentru copii.

cum ne pregatim de inceperea gradinitei

Iată câteva sfaturi utile înainte de începerea acestei minunate etape :

1. Ce putem face înainte de începerea grădiniței?

Cu aproximativ o lună înainte de începerea grădiniței, ajustați-vă rutina zilnică pentru a se potrivi programului zilei de grădiniță. Puneți-l pe copil să se trezească mai devreme, să mănânce mai târziu și petreceți timp făcând proiecte sau activități distractive împreună care să-l ajute să ajungă în modul de învățare, pregătit pentru grădiniță.

Citiți împreună câteva cărți despre grădiniță și folosiți aceste cărți ca o trambulină pentru discuții despre temerile copilului copilului și entuziasmul față de grădiniță. Cea mai importantă „temă” pe care o puteți face pentru a vă pregăti copilul pentru această etapă, este să citiți cu el timp de 20-30 de minute în fiecare zi cărți despre această tranziție la un nou proces de adaptare. De asemenea, vorbiți cu el cât de des este posibil despre noul ritm pe care îl va avea și noile activități pe care le va desfășura, faceți jocuri de roluri acasă și cu siguranță veți fi uimită cât de repede va înțelege situația.

2. Cum ajutăm copilul în tranziția către grădiniță?

Dacă simțiți anxietate sau tristețe la începutul acestei etape, încercați să nu arătați acest lucru copilului. Va fi mult mai confortabil și benefic pentru el dacă vă va simți liniștită în pragul acestui nou început. Chiar dacă va plânge, copilul se va adapta cu siguranță noilor schimbări din viața lui și va înțelege că veți fi mereu alături de el.

3. Cum comunicăm cu personalul grădiniței?

Dacă aveți o întrebare sau îngrijorare, nu vă adresați personalului în timpul nebuniei de la începutul programului. Trimiteți o notă sau lăsați un mesaj  menționând motivul pentru care ați dori să discutați despre problema care vă îngrijorează.

5. Cum aplanăm conflictele de la grădiniță?

Dacă al vostru copil are conflicte cu un alt copil din grupă, vorbiți cu personalul grădiniței înainte de a vă confrunta cu un alt părinte. Învățătoarea grupei îi cunoaște pe ambii copii și le înțelege dinamica și poate avea o soluție. Nu judecați înainte de a cunoaște termenii și circumstanțele conflictului cu alt copil.

6.  Cum explicăm că grădinița este un loc distractiv?

Ceea ce este cel mai important la această tranziție crucială în educația formală este înțelegerea faptului că grădinița și învățarea sunt distractive și interesante. Nu transformați lucrurile mici în lucruri stresante. Intrați în curiozitatea și entuziasmul natural al copilului vostru cu privire la învățarea de lucruri noi, iar anul va fi cu siguranță un succes.

Majoritatea copiilor se descurcă foarte bine în timpul adaptării la grădiniță. Abordați începerea grădiniței cu entuziasm și este posibil ca și copilul tău să aibă aceeași atitudine. Nu va trece mult până să vă dați seama că tranziția la grădiniță este la fel de ușoară ca ABC!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *