Cum alegem școala potrivită pentru copiii noștri – de la arhitectură la profesori răbdători

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nu sunt suficiente cuvinte pentru a spune cât de important este pentru viitorul unui copil o școală. Și nu orice fel de școală, ci o școală de bună calitate, unde fiecare copil primește atenția, aprecierile și toate încurajările de care are nevoie. Dar cum alegem noi cea mai bună școală pentru copiii noștri?

Mai ales dacă sunteți pentru prima dată în situația de a alege o școală pentru copilul dumneavoastră, sunt toate șansele să vă simțiți ca și cum ați păși pe un teren minat. Cu atât de multe avantaje și dezavantaje pe care le prezintă majoritatea școlilor și cu atât de multe aspecte de care trebuie să țineți cont, alegerea unui școli se poate dovedi a fi una destul de dificilă.

Ce criterii contează cel mai mult în alegerea unei școli?

Indiferent că veți opta pentru o școală publică sau privată ori chiar pentru învățământ la domiciliu, în orice situație va fi necesară o planificare atentă. Pe tot parcursul căutării celei mai potrivite școli, amintiți-vă că o școală de bună calitate va face experiența educațională mai plăcută atât pentru copil, cât și pentru dumneavoastră.

Poate nu ar strica să vă aduceți aminte cum anume era școala unde ați învățat dumneavoastră și ce amintiri și impresii v-a lăsat? Oricât de controversat ar putea suna, privind înapoi la anii personali de școală v-ar putea ajuta să luați anumite decizii în cunoștință de cauză. La urma urmei, dacă ați studiat într-o școală lipsită de orice susținere financiară și de orice resurse, privind în mod realist situația, cu siguranță nu v-ați dori ca și copilul dumneavoastră să meargă tot acolo. Sigur, cei mai mulți dintre noi am părăsit băncile școlii de ceva timp și lucrurile s-au schimbat destul de mult, astfel că ar fi rezonabil să ne așteptăm ca nimic să nu mai fie așa cum era pe atunci.

De asemenea, nu vă axați doar pe o singură școală. Dacă în zona dumneavoastră sunt 3, 4 sau 5 școli care ar putea fi alegeri potrivite, ați face bine să le evaluați pe toate pentru a le judeca pe baza meritelor lor individuale. Arhitectura unei școli contează și ea foarte mult, la fel cum contează o serie de alte aspecte. Iată mai jos câteva modalități care vă pot veni în ajutor pentru a alege cea mai bună școală pentru copilul dumneavoastră:

Vizite școlare

Dacă timpul vă permite, încercați să vizitați cât mai multe școli pentru a vedea cu proprii ochi ce anume oferă o școală, ce program educațional respectă și, de asemenea, puteți încerca să discutați cu un profesor sau un șef de școală care ar trebui să fie mai mult decât bucuros să vă răspundă tuturor întrebărilor dumneavoastră.

Adresați întrebări despre ce facilități și activități oferă o școală în timpul și după programul obișnuit de școală. Amintiți-vă că școala nu este doar un loc unde copiii învață tot felul de materii, ci și un loc unde copilul dumneavoastră va deprinde abilități de comunicare, de interacțiune, de socializare și de colaborare.

Dacă este necesar, faceți o listă scurtă de școli pe care credeți că ar fi bine să le vizitați și a doua oară. Uneori, o a doua privire poate scoate la iveală aspecte pe care poate le-ați ratat prima dată. Dacă nu ați înțeles anumite informații, este esențial să rugați să vi se explice din nou.

Discutați cu alți copii și cu părinții lor

O idee foarte bună este să discutați cu alți copii sau cu prietenii copilului dumneavoastră care merg deja la școală, în special dacă frecventează o școală aflată pe lista dumneavoastră. Ați fi surprins de cât de imparțiali și cât de bogați în informații pot fi copiii când vine vorba despre școala și profesorii lor.

De asemenea, încercați să planificați o vizită la școală la sfârșitul orelor pentru a vorbi cu părinții care au venit după copiii lor. Dacă le veți explica motivele pentru care doriți să le adresați câteva întrebări, cu siguranță vă vor ajuta pentru că și ei s-au aflat la un moment dat în situația dumneavoastră.

Nevoile copilului dumneavoastră

Și în cele din urmă, și poate cel mai important, luați în considerare opiniile și dorințele copilului dumneavoastră. La urma urmei, el va petrece cea mai mare parte a timpului la școală. Dacă se arată încântat și mulțumit de o anumită școală, cel mai probabil acea școală este potrivită pentru el. Nu ar fi rău să faceți o listă cu întrebări privind nevoile copilului dumneavoastră. Iată doar câteva exemple de astfel de întrebări:

  1. Are copilul dumneavoastră nevoie de un mediu mai structurat?
  2. Are copilul dumneavoastră nevoie de un mediu mai puțin structurat?
  3. Copilul dumneavoastră are nevoie de teme mai dificile?
  4. Copilul dumneavoastră are nevoie de mai multă atenție individuală?
  5. Copilul dumneavoastră are în general nevoie de ajutor suplimentar sau mai mult timp pentru a îndeplini o sarcină?
  6. Are copilul dumneavoastră nevoi speciale de învățare?
  7. Are copilul dumneavoastră nevoie de un mediu care îi să stimuleze creativitatea?
  8. Are copilul dumneavoastră nevoie de o școală unde se predă intensiv limbi străine?

De exemplu, școala Kinderstar dispune de programe școlare avizate de Ministerul Educației Naționale, pe care le abordează într-o manieră modernă, creativă, inovatoare și interactivă. Totodată, dispun și de materiale și mijloace didactice la standarde internaționale. Iar dacă vă doriți ca limba engleză să fie cât mai bine stăpânită de copilul dumneavoastră, aflați că școala Kinderstar susține promovarea examenelor Cambridge English: Young Learners.

În concluzie, găsirea școlii potrivite pentru copilul dumneavoastră este una dintre cele mai importante sarcini pe care dumneavoastră, ca părinte, le veți realiza în timpul anilor săi de formare. Dacă veți face alegerea potrivită, veți constata cât de fericit este copilul dumneavoastră, cât de nerăbdător este să meargă la școală și câtă pasiune și dragoste nutrește pentru învățat, iar acestea sunt unele dintre cele mai satisfacții pe care le poate primi un părinte.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *