Adolescenții și aparatele dentare

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

După vârsta de 6 ani, toți copiii experimentează înlocuirea dinților de lapte cu dinții permanenți. Aceștia nu cresc întotdeauna corect, iar asta poate afecta atât încrederea în sine a unui adolescent, cât și sănătatea sa orală. Cu toții ne dorim dinți frumoși și sănătoși și un zâmbet perfect. În cazul în care natura nu ne ajută, aceste probleme pot fi corectate prin intermediul unor metode clasice (aparatul dentar fix, metalic), sau cu ajutorul unor tehnologii alternative, precum tratamentul cu Invisalign, un aparat dentar aproape invizibil, ce poate fi îndepărtat în anumite situații (la masă sau atunci când pacientul dorește să se spele pe dinți).

Adolescentii si aparatele dentare

Adolescentul tău întâmpină probleme, din cauza faptului că nu are dinții aliniați corect. Își dorește să arate mai bine, crede că asta l-ar ajuta la îmbunătățirea încrederii în sine și are dreptate. Deși soluția purtării unui aparat dentar este eficientă în tratarea unor astfel de probleme, copilul poate fi în continuare nemulțumit de noua situație în care se află. Nu toți adolescenții acceptă cu ușurință ideea purtării unui aparat dentar. Iată câteva dintre problemele care pot apărea pe parcurs și cum ai putea să le combați:

  • Stânjeneala

De multe ori, adolescenților le este rușine cu aparatele dentare tradiționale, pe care sunt nevoiți să le poarte tot timpul și care se văd la orice deschidere de gură. Deși societatea a evoluat mult în ultimii ani și aceste tratamente nu mai sunt o raritate, există încă prejudecăți legate de copiii sau adulții care poartă aparate dentare. În cazul în care adolescentul se teme de reacția pe care ar putea-o primi din partea colegilor sau a prietenilor odată cu începerea unui astfel de tratament, îi poți propune o soluție alternativă, precum tratamentului cu Invisalign. Aceste gutiere sunt aproape invizibile și pot fi îndepărtate oricând. Toate acestea pot constitui un mare avantaj în cazul unui copil care se teme să nu se facă de râs cu un aparat dentar clasic. Dacă alegeți o astfel de soluție alternativă împreună cu stomatologul vostru, țineți cont de faptul că un aparat dentar mobil trebuie purtat aproximativ 22 de ore pe zi, pentru a da rezultatele dorite. Poate fi îndepărtat cu ușurință, însă pacientul nu trebuie să abuzeze de asta.

  • Disconfortul fizic

Disconfortul fizic apare atât în cazul aparatelor dentare tradiționale, cât și al celor moderne. Aceasta este o reacție normală, deoarece dinții sunt forțați să se realinieze. De asemenea, pot apărea dificultăți de vorbire în primele săptămâni de la începerea purtării aparatului, deoarece limba nu mai dispune de același spațiu pentru a se mișca. În aceste cazuri, un părinte nu trebuie decât să aibă răbdare cu reacțiile adolescentului. Este posibil ca acesta să fie iritat și nemulțumit de noua situație în care se află, însă poți discuta cu el despre asta și este important să îi explici importanța trecerii printr-un astfel de proces, chiar dacă nu este tocmai plăcut.

Purtarea unui aparat dentar, fie el fix sau mobil, este o schimbare în viața adolescentului. În funcție de tipul de aparat și de caz, tratamentele pot dura 6, 18, 24 de luni sau chiar mai mult. În această perioadă, micul pacient are nevoie de toată susținerea ta. Trebuie să îi explici tot timpul cât de important este să fie răbdător. Tot pentru a-l susține, ai putea să faci mici ajustări în stilul de viață pe care îl aveți. De exemplu, ai putea încerca să nu ții în casă alimente care i-ar putea face rău pe perioada tratamentului (bomboane, alune sau alte alimente tari). Sigur că nu poți controla alimentația adolescentului atunci când este plecat de acasă, însă, atunci când sunteți împreună, puteți crea un meniu potrivit pentru el.

Mai departe, discută întotdeauna cu copilul despre simptomele sau stările pe care le are și ajută-l să aibă încredere în tine. După cum am spus, durerile sau disconfortul sunt normale și libertatea de a vorbi despre asta ar putea ajuta un adolescent să suporte mai ușor efectele negative ale purtării unui aparat dentar. Procesul corectării alinierii dinților este îndelungat și, uneori, poate deveni dificil. Încearcă să fii empatic tot timpul, să îți sprijini copilul și să îl asculți pe toată perioada purtării unui aparat dentar. Ajută-l să aibă o alimentație corectă și să aplice metodele de îngrijire a dinților specifice pentru perioada în care se află. Până la urmă, puteți trata această perioadă ca pe o aventură, al cărei premiu garantat este un zâmbet frumos și sănătos.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *