Sunt plictisit și nu am cu ce mă juca – cum putem preveni aceste situații?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nu puțini sunt părinții care, oricât de multe jucării le-ar oferi copiilor, tot îi vor auzi când și când că se plictisesc și că nu au cu ce să se joace sau că nu le mai place nicio jucărie. Nu este deloc imposibil ca cei mici să se simtă plictisiți, chiar dacă la auzul acestor cuvinte, prima bănuială ar fi că cel mic vrea o jucărie nouă.

Plictiseala și pierderea rapidă a interesului sunt probleme comune ale celor mai multe jucării care se vând astăzi în magazine. Pentru că sunt axate pe divertisment și pe tot felul de funcții care mențin interesul doar pentru o scurtă perioadă de timp, jucăriile pot ajunge la un moment dat să plictisească.

Haideți să vedem în rândurile următoare care sunt cele mai importante criterii de care este bine să țineți cont dacă vrei să rezolvați odată pentru totdeauna problema plictiselii:

  1. Care sunt interesele copilului? Pe de o parte, contează foarte mult ce anume îi place celui mic să facă, iar pe de altă parte, în calitate de părinți, trebuie să vă asigurați că o jucărie este compatibilă cu vârsta copilului. Jucăriile care sunt sigure pentru o anumită vârstă, cum ar fi jucăriile pentru preșcolari, nu sunt neapărat sigure pentru copiii de vârstă mai mică, care obișnuiesc să bage în gură toate lucrușoarele pe care pun mâna.
  2. Cum se folosește o jucărie? În general, spre deosebire de jucăriile axate doar pe divertisment, cele mai multe jucării educative captează interesul copiilor, sunt atractive și pot da naștere la fel și fel de jocuri. Copiii se vor juca în mod natural cu o jucărie captivantă și nu vor trebui forțați să se joace cu o anumită jucărie, doar pentru că părinții au făcut o investiție.  Prin urmare, atunci când achiziționați jucării, gândiți-vă mereu la modalitatea în care copilul va putea manipula noua jucărie, la cum va putea să îi modifice scopul și la cum o va putea utiliza pentru a obține jocuri diferite. O jucărie care nu este realizată cu un scop precis, ci poate fi folosită după cum dictează imaginația copilului, are toate șansele să îi mențină viu interesul pentru o lungă perioadă de timp.
  3. Copilul se poate juca singur cu acea jucărie sau necesită supraveghere? Ideal ar fi să vă acompaniați cât mai des copilul atunci când se joacă. Cu alte cuvinte, jucându-vă împreună, îmbunătățiți și consolidați legătura părinte-copil, dar totodată, puteți să îi arătați copilului modalități diferite de a se juca cu aceeași jucărie, diminuând riscul de plictiseală.
  4. Ce scop trebuie să îndeplinească jucăria? Aici nu este vorba despre scopul cu care producătorul a realizat acea jucărie, ci funcția pe care dumneavoastră, în calitate de părinte, i-o atribuiți. Sunt jucării care îl motivează pe copil să iasă afară la joacă, alte jucării sunt potrivite pentru joaca în grup, susținând interacțiunea socială și formarea de prietenii. Mingile, de exemplu, sunt jucării care îl agită pe copil, care îl entuziasmează și îi pun corpul în mișcare. Pe de altă parte, cărțile, puzzle-urile, cuburile de construit, acuarelele, plastilina și nu numai sunt jucării care au abilitatea de a-l liniști pe copil, de a-i absoarbe furia  și agitația, oferindu-i o oază de relaxare și calm.

Foarte important este și când anume îi oferiți copilului o jucărie nouă. Dacă s-a jucat o bună perioadă cu un set de blocuri de construit, atunci încercați să îi propuneți copilului o etapă mai dificilă. Dacă poate construi un turn cu cinci blocuri, l-ați putea încuraja să construiască un turn din 8 blocuri, sau să construiască și alte forme pe lângă turn – poate o casă, poate o magazie sau un garaj. Din momentul în care copilul pare să stăpânească la perfecție o jucărie, deja puteți să îi introduceți o altă activitate sau puteți să îi prezentați o altă jucărie, care va putea să îi diversifice jocul. Sunt studii care arată că atunci când părinții extind jocul copilului la momentul potrivit, calitatea de joc se îmbunătățește, iar copilul va învăța mai multe lucruri noi și se va bucura mai mult de aceeași jucărie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *