Importanţa jocului în tratarea autismului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Autismul reprezintă  una dintre cele mai severe tulburări de  dezvoltare neuro-psihică. Autismul  implică o serie destul de amplă de manifestări, într-un context de particularităţi specifice, pornind de la   dificultăţi  de dezvoltare a abilităţilor sociale, până la dificultăţile limbajului receptiv şi expresiv.

Cum se diagnostichează autismul

Diagnosticarea se poate face încă  din  momentul în care părinţii sesizează la cel mic  întârzieri de reacţii şi  incapacitatea de socializare. Acesta este  primul semnal de alarmă, după care medicul pediatru va indica consultul de specialitate al unui psihiatru, care  va putea pune  diagnosticul corect.

Ulterior, se poate stabili  ce  tip de terapie poate funcţiona cel mai bine, astfel încât copilul să poată fi echilibrat şi ajutat să ajungă la nişte performaţe care îl vor ajuta să se integreze social, să-şi descopere şi să-şi dezvolte  abilităţile. Psihologi, psihiatri, logopezi, toţi vor găsi cele mai bune tehnici prin care pot interveni asupra dezvoltării copilului, vizând ameliorarea manifestărilor autiste.

Importanţa jocului în tratarea copilului cu autism

Este foarte important să descoperi  exact  punctele unde trebuie lucrat şi insistat. În funcţie de particularităţile copilului, terapeutul  va aplica tehnici care să stimuleze dezvoltarea şi integrarea socială, aspecte care au şi rolul de a-l plasa în cadrul  normalităţii.

Una dintre cele mai eficiente metode prin care poţi aborda un copil cu autism, o reprezintă jocul şi joaca.  Fie se aplică individual, fie în terapie de grup, tratarea şi stimularea prin joc şi joacă asigură  rezultate bune.

Adoptând această tehnică, poţi exersa acţiuni simple, precum  înţelegerea unor instrucţiuni primare şi a gesturilor funcţionale care au rol în comunicare, dezvoltarea capacităţii de aşteptare şi de învăţare, inclusiv prin imitare. Inclus într-o  activitate de joc,  i se va stimula şi solicita  atenţia şi concentrarea. Jucându-se, copilul va învăţa că există o ordine în toate şi va şti cum să o respecte.

Prin joc, un copil cu autism va putea să-şi dezvolte capacitatea de comunicare şi încrederea în sine, va începe să-şi  corecteze  comportamentul şi va dori să stabilească  relaţii. Foarte important, va fi stimulat şi acceptat contactul vizual, cel mic începând să capete încredere în sine. Va simţi dorinţa de a parcurge o activitate de joc, fie doar cu terapeutul, fie cu un  grup.

Trebuie apelat la joc, deoarece un copil cu autism va  accepta  uşor aceste tehnici plăcute. Jocul în tratarea autismului se poate extinde şi în afara orelor de terapie, astfel că părinţii şi fraţii copilului cu autim pot aplica  acest tip de terapie şi acasă.

Aplicarea acestei terapii, poate fi făcută în grupuri de socializare, vizându-se în nod direct comunicarea şi limbajul, socializarea şi comportamentul. Grupurile vor fi  formate din mai mulţi  copii repartizaţi în funcţie de vârstă şi manifestări,  şi cel puţin  2 terapeuţi.

Copiii vor exersa salutul, se vor implica în jocuri interactive, îşi vor dezvolta capacitatea  de a aştepta, vor învăţa gesturi funcţionale care au rol în comunicare.

Parcurgând acest tip de terapie prin joc într-un grup, copilul  cu autism îşi creşte  foarte mult  şansele de a comunica, de a se integra în activităţi comune şi de a-şi corecta comportamentul, astfel că va ajunge chiar la un stadiu foarte avansat, în care va accepa mult mai uşor socializarea. Chiar dacă împreună cu un supraveghetor, el va putea merge într-un loc de joacă, la spectacole de teatru pentru copii, va putea face sport, va participa  la petreceri pentru copii,  va călători şi va face  drumeţii, alături de alţi copii sau cu familia.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *