Cum îți poți ajuta copilul să își exprime sentimentele?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Copiilor le este adesea greu să își identifice, înțeleagă și să își exprime emoțiile. Din acest motiv, părinții trebuie să își ajute copiii să înțeleagă de ce se simt așa cum se simt și cum să verbalizeze ceea ce simt pentru a se bucura de o viață stabilă emoțional. Există o varietate de activități în care părinții se pot implica alături de copii pentru a-i ajuta pe micuți să își înțeleagă mai bine emoțiile.

Iată doar câteva exemple de astfel de activități:

Colaj de cuvinte. Cuvintele și expresiile alese la întâmplare s-ar putea să nu fie chiar atât de aleatorii. Puteți oferi copiilor pagini de carte, reviste și ziare pentru a decupa litere, cuvinte și propoziții sau îi puteți încuraja să își creeze propriile lor opere de artă folosind creioane colorate sau acuarele. Astfel de activități artistice îi ajută pe copii să își aștearnă gândurile pe hârtie, să se calmeze și să se detașeze de tot ceea ce le creează stare de tensiune.

Desenul și pictura. Există multe activități de desen în care copiii se pot implica pentru a-și exprima emoțiile. Pot desena exact ceea ce vor ei după cum le dictează imaginația și creativitatea sau le puteți cere copiilor să își picteze sentimentele. În funcție de vârsta lor, le puteți arăta, de asemenea, cum să participe la activități de desen mai complexe, cum ar fi desenarea propriului critic. Există foarte multe opțiuni din care puteți alege când vine vorba de desen și pictură, dar cert este că aceste activități creative sunt foarte eficiente pentru exprimarea sentimentelor.

Jurnal. Din nou, în funcție de vârsta copilului, a ține un jurnal poate fi o modalitate excelentă de a-și exprima emoțiile și de a înțelege mai bine ce anume simte și de ce se simte așa. Copilul se poate implica în activități simple de jurnal, cum ar fi să scrie ce i-a plăcut cel mai mult în acea zi sau o singură propoziție despre ce anume i-a displăcut sau ar putea să scrie o scrisoare pentru el însuși. La fel de bine, copilul poate crea un jurnal vizual, dacă asta îl ajută mai mult. Mulți copii nu pot verbaliza ceea ce simt, dar sunt foarte expresivi prin desen. Vă puteți încuraja copilul să păstreze un jurnal, oferindu-i un jurnal frumos și ceva cochet cu care să scrie. De asemenea, dacă știți că are înclinații artistice, îi puteți pune la dispoziție materiale creative, cum ar fi pânze de desen, pensule, vopsea, dar și creioane și alte materiale similare pe care le puteți găsi într-un magazin cu jucării.

Discuție în grup. Există multe activități de grup la care poate lua parte copilul pentru a reuși să își exprime mai bine emoțiile. Îi puteți cere copilului să discute despre un eveniment pozitiv sau negativ care i s-a întâmplat în timpul zilei sau în timpul săptămânii și să îl întrebați cum anume l-a făcut să se simtă. Puteți încorpora, de asemenea, jucării de pluș sau marionete ori alte elemente vizuale, care pot indica o serie de sentimente, cum ar fi tristețe, fericire sau îngrijorare. Astfel de activități reprezintă o modalitate excelentă de a afla mai multe despre emoțiile copilului și, de asemenea, îl ajută să facă față mai bine stărilor prin care trece.

În cele din urmă, încercați să petreceți cât mai mult timp împreună. De exemplu, puteți profita de ora mesei pentru a vă strânge cu toții la masă și pentru a discuta despre evenimentele plăcute și mai puțin plăcute care s-au întâmplat pe parcursul zilei sau despre acele evenimente pe care le așteptați cu nerăbdare. La fel de bine, puteți profita de ora de baie pentru a crea un moment de liniște cu copilul și pentru a-l întreba dacă a avut parte de o zi plăcută. Seara, înainte de culcare, este iarăși un prilej foarte bun pentru a-l asigura pe copil că nu este niciodată singur și că întotdeauna veți fi dispuși să îi ascultați grijile și frământările.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *