Cum alegem cele mai potrivite activități opționale pentru copii?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Septembrie este luna începuturilor. Se încheia vacanța de vară, se încheie și perioada de concedii, școala se apropie cu pași repezi, iar mulți părinți vor începe să caute activități extrașcolare pentru copiii lor. O activitate care implică exerciții fizice reprezintă o alegere grozavă, mai ales dacă ne gândim la stilul de viață sedentar al multor copii.

O activitate extrașcolară sau un club care încurajează activitatea fizică și distracția va avea un beneficiu enorm asupra stării de sănătate fizică a copilului, precum și asupra dezvoltării abilităților sale sociale și emoționale. Cu toate acestea, o activitatea opțională sau un club care nu este compatibil cu nevoile și preferințele copilului ar putea fi o experiență descurajantă atât pentru părinți, cât și pentru copii. În cele ce urmează vă prezentăm câteva strategii care vă pot ajuta să alegeți cea mai bună activitate extrașcolară pentru copilul dumneavoastră.

Evaluați activitățile opționale care sunt puse la dispozție. Este important să înțelegeți care este scopul unei activități sau al unui club și ce implică înainte de a vă înscrie copilul. De exemplu, puteți căuta răspunsuri la următoarele întrebăriȘ Care sunt scopurile și obiectivele activității? Ce va avea de câștigat sau ce va învăța copilul dacă va participa la această activitate? De asemenea, trebuie să țineți cont și de preferințele copilului înainte de a-l înscrie la un club sau activitate, mai ales într-o activitate de grup. Desigur, la fel de important este și să vă încurajați copilul să încerce noi experiențe și să îl susțineți în timp ce încearcă ceva nou. Adesea, copilul va avea nevoie de încurajări și de un pic de timp pentru a se acomoda cu noul mediu.

Evaluați nivelul de dezvoltare al copilului. Acest aspect cu atât mai important este dacă vă gândiți să vă înscrieți copilul la o activitate sau club sportiv. Este esențial să știți care este nivelul de dezvoltare fizic și emoțional al copilului. Știind dacă copilul dumneavoastră a atins etapele-cheie ale dezvoltării, veți putea alege cea mai potrivită activitate sportivă pentru el. În general, ar trebui să luați în considerare abilitățile motorii fine și grosiere ale copilului dumneavoastră, abilitățile sale lingvistice, gândirea cognitivă și abilitățile sale sociale. Trebui să știți că în cazul în care vă înscrieți copilul la o activitate sportivă care deocamdată îl depășește, exisă riscul ca celui mic să nu îi mai placă sportul și să îl evite o bună parte din timp, dacă nu chiar toată viața sa.

Căutați un element activ. Activitățile opționale sau cluburile ar trebui să implice copii în jocuri active și distractive, care le stimulează imaginația. Pe întreaga durată a activității, copiii ar trebui să fie implicați cât mai mult posibil. Alegerea unei activități extrașcolare active vă oferă asigurarea că cel mic beneficiază de activitate fizică regulată și de o pauză binevenită după programul de la școală sau după efectuarea temelor.

Alegeți activități necompetitive. Copiii mici sub vârsta de unsprezece ani încă încearcă să-și dezvolte capacitățile. Stresul excesiv ar putea duce la o imagine de sine scăzută. Prin urmare, activitățile opționale care prețuiesc participarea și încurajează o atitudine pozitivă sunt mult mai benefice pentru respectul de sine al copilului și îl vor încuraja să își descopere propriul potențial. Elementele competitive nu ar trebui introduse în cluburile și activitățile pentru copiii cu vârsta sub 11 sau 12 ani.

În cele din urmă, concentrați-vă asupra activităților distractive. O activitate extrașcolară sau un club ar trebui să implice copiii în jocuri distractive, bazate pe competențe, și nu pe jocuri sau abilități tehnice competitive. Activitatea ar trebui să se desfășoare într-un mediu sigur, pozitiv și primitor, unde copilul poate învăța și se poate dezvolta în propriul său ritm. Atunci când copilul se distrează, el nu știe că de fapt învață, fiind absorbit doar de plăcerea a ceea ce face. Astfel, el își dezvoltă abilitățile în mod natural, deoarece este suficient de relaxat pentru a explora și pentru a practica ceea ce învață.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *