Cel mic învață să scrie și să citească

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Cu toții am auzit măcar o dată expresia conform căreia, pentru un copil, cei 7 ani de acasă sunt cei mai importanți. Înainte ca cei mici să fie înscriși într-o formă de învățământ, aceștia dobândesc un întreg set de abilități și încep să își formeze personalitatea în sânul familiei. De cele mai multe ori, anumite caracteristici de personalitate, precum și unele aptitudini dobândite în primii ani de viață, rămân cu noi pe tot parcursul vieții.

Cel mic invata sa scrie si sa citeasca

Dincolo de formarea fizică, psihică și sufletească a unui copil, este bine să avem în vedere că acesta este, încă de la început, un burete care absoarbe cu ușurință orice informație nouă. Cei mici dezvoltă o atitudine mimetică, motiv pentru care este foarte important comportamentul nostru cu ei și față de ei. Nu trebuie să uităm că le este foarte ușor să preia stările noastre, tonul vocii sau vocabularul, așa că o atitudine cât mai echilibrată din partea noastră va determina și o creștere armonioasă a copilului.  

Mai departe, dincolo de caracteristicile pe care cel mic le dobândește involuntar, există o serie de lucruri pe care adulții încearcă să le transmită copiilor într-o manieră directă. De exemplu, mulți dintre părinți încearcă să își învețe copiii să scrie, să citească sau să efectueze calcule simple înainte ca aceștia să fie înscriși la grădiniță sau la școală. Iată două suporturi care te pot ajuta să-l înveți pe cel mic să scrie sau să citească:

Jocurile reprezintă suporturi de învățare fantastice pentru copii, deoarece aceștia au ocazia să înregistreze noi informații utile, într-o manieră distractivă și recreativă. Atunci când se joacă, micuții nu simt că depun efort, dacă au în față un joc potrivit pentru vârsta și capacitățile lor.  Astăzi, există o varietate atât de mare de jucării educative, încât este imposibil să nu găsești ceva ce i-ar plăcea și i-ar capta atenția copilului tău. Jucăriile din lemn, de pildă, sunt o modalitate excelentă prin care cel mic poate să învețe alfabetul, fără să se plictisească. Alege un joc ce îi permite copilului să picteze litere sau un joc de tip puzzle, care îl provoacă pe cel mic să așeze fiecare literă la locul ei. În timp ce se joacă, fii alături de el, ajută-l atunci când e nevoie, vorbește-i și repetă-i fiecare literă a alfabetului, roagă-l să repete și ajută-l să asocieze literele cu diferite cuvinte cunoscute. Copilul tău va învăța alfabetul atât de repede și de ușor, încât puteți trece la următorul pas, cel al citirii unor texte scurte și simple sau chiar la cel al scrierii.

  • Cărțile ilustrate

Cărțile de povești ilustrate sau cărțile cu imagini, alcătuite în funcție de diferite teme (animalele de la fermă, animalele sălbatice, părțile corpului, alfabetul etc.), reprezintă un alt suport eficient de învățare. Înainte să ne dezvoltăm capacitatea de a memora informații primite prin diferite canale, ne este foarte ușor să ținem minte lucruri, folosindu-ne de memoria vizuală. O carte ilustrată, menită să îl învețe pe cel mic literele alfabetului, va fi, cu siguranță, ceva de care copilul se va bucura împreună cu tine. Există numeroase variante din care poți alege, în funcție de interesele copilului tău. La fel, poți încerca să îl înveți alfabetul și prin intermediul cărților de colorat special create pentru asta. La fel ca în cazul jucăriilor din lemn, cel mic va învăța alfabetul foarte repede, fără să simtă că depune efort, ci petrecându-și timpul într-o manieră plăcută.

Odată ajuns la grădiniță sau la școală, cel mic va începe să afle în fiecare zi lucruri noi, prin intermediul metodelor aplicate de educatori sau învățători. Pe tot parcursul anilor de școală, trebuie să rămâi în continuă legătură cu nevoile copilului tău, să îl ajuți și să îl sprijini în procesul de învățare, ori de câte ori este nevoie. Până atunci, însă, el este capabil să înregistreze un set vast de informații încă din primii ani de viață, așa că nu ezita să folosești metode alternative, pentru a pune anumite baze în educația celui mic. Fie că folosiți jucării din lemn pentru a învăța literele alfabetului, fie că aveți discuții scurte în altă limbă sau încerci să îl înveți să numere până la 10, nu ezita să îl înveți în fiecare zi pe cel mic lucruri noi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *