Activităţile fizice la grădiniţă – ce beneficii oferă pentru dezvoltarea copilului?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nenumărate studii și cercetări ample, la nivel mondial, susțin că activitățile fizice la grădiniță, în special activitățile în aer liber, reprezintă una dintre abordările cele mai naturale și benefice pentru un copil. Ba chiar s-ar putea spune că activitățile fizice contribuie la o experiență educațională cu adevărat holistică, deoarece pot îmbunătăți toate aspectele dezvoltării, de la îmbunătățirea abilităților fizice și cognitive la sprijinirea dezvoltării sociale și emoționale. Desigur, nici nu mai este cazul să menționăm ce impact pozitiv pot avea activitățile fizice asupra stării de sănătate a copiilor și asupra dispoziției lor.

Activitățile fizice sprijină dezvoltarea abilităților motorii grosiere

Cercetările arată că activitivitățile fizice și jocurile care implică mișcare ajută la dezvoltarea abilităților motorii grosiere, în special echilibrul și coordonarea. Prin intermediul gamei variate de activități propuse de Grădinița Kinderstar, copiii beneficiază de o multitudine de oportunități de dezvoltare a acestor abilități, indiferent că este vorba de dezvoltarea coordonării mâini-ochi sau de îmbunătățirea echilibrului. Dezvoltarea abilităților motorii grosiere la vârste fragede oferă avantaje mari asupra dezvoltării viitoare a copilului, în special pentru mersul la școală. De exemplu, abilitățile motorii grosiere sunt necesare pentru ca cel mic să își poată ține rucsacul în spate, să arunce o minge, dar și să se încheie la nasturii de la geacă sau să țină stiloul în mână.

Activitățile fizice îmbunătățesc flexibilitatea și agilitatea

Activitățile fizice, în special activitățile în aer liber, îi ajută pe copii să fie mai supli și mai flexibili, deoarece ei își folosesc în mod constant musculatura pentru a alerga, pentru a urca sau pentru a sări. De asemenea, copiii învață să își adapteze mișcările și astfel se confruntă cu mai puține leziuni în comparație cu copiii care se angajează în jocuri mai dure. La rândul său, joaca în aer liber îi ajută pe copii să devină mai siguri, în timp ce eventualele obstacole integrate în joc contribuie la dezvoltarea unei conștiințe spațiale puternice. Competențele precum conștientizarea spațială și flexibilitatea reprezintă un avantaj esențial atât pentru activități sportive, cât și pentru alte activități extracuriculare.

Activitățile fizice îi pregătesc pe copii pentru școală

În contextul în care copiii sunt pregătiți din punct de vedere academic pentru școala primară, părinții pot ignora importanța pregătirii fizice a copilului pentru acest mediu. Cu toate acestea, pentru ca cei mici să poată să stea în bănci ore în șir, să țină un creion în mână sau să se descurce în curtea școlii, trebuie să își fi dezvoltat forța fizică și coordonarea. Un copil care nu este dezvoltat pe deplin poate întâmpina mai multe provocări la școală, cum ar fi respectarea unor instrucțiuni și reguli sau se poate rătăci pe terenul școlii sau poate avea dificultăți legate de coordonarea mâini-ochi. Grădinița Kinderstar dezvoltă în mod natural aceste abilități, precum și puterea fizică, coordonarea și echilibrul prin varietatea activităților fizice în care îi angajează pe copii în fiecare zi. În general, copiii care practică multe activități fizice la grădiniță sunt adesea mai pregătiți pentru a satisface cerințele fizice pe care le vor întâmpina în școală.

Trebuie adăugat și faptul că activitățile fizice întăresc oasele și mușchii, dezvoltă sistemul cardiovascular și îmbunătățesc nivelul de rezistență. De asemenea, stimulează metabolismul unui copil, determinându-l să ardă mai multe calorii chiar și atunci când se odihnește. Acest lucru reduce riscul ca cel mic să sufere de obezitate, o afecțiune care devine din ce în ce mai răspândită în societatea de astăzi. Este clar că activitățile fizice efectuate la grădiniță oferă avantaje uriașe pentru dezvoltarea fizică a copilului, precum și pentru starea sa generală de sănătate și pentru dispoziția sa. Aceste beneficii fizice au, de asemenea, un impact pozitiv asupra altor domenii ale dezvoltării unui copil, inclusiv dezvoltarea sa cognitivă și emoțională.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *