Activități educative și distractive pentru părinți și copii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Se spune de multe ori că prin joc, copiii capătă multe cunoștințe și deprinderi, își dezvoltă motricitatea, capacitatea de concentrare și atenția. De fapt, jocul este principala activitate a copilului şi este prezent în forma cea mai simplă încă din perioada intrauterină.

activitati distractive 1

Picture 1 of 5

Deși poate vi se pare ceva nesemnificativ, nu faceți greșeala să subestimați joaca celor mici. Pentru ei, joaca este un lucru foarte serios, și se implică de fiecare dată cu toată fiinţa lui în joc, îi ia pe cei din jur drept modele şi parteneri, copiază ceea ce vede şi repetă ceea ce aude. Doar observându-l pe cel mic, la o simplă joacă, veți rămâne surprins de cât de complexe, sunt, de fapt, jocurile lui. De aceea este important ca noi, în calitate de părinți, să îl încurajăm, să îi acordăm timp și să lăsăm copilul din noi să iasă la suprafață și să se implice, să se joace cu copilul din faţa noastră, să îl lăudăm, să îi acordăm atenţie şi să nu râdem de el, ci dimpotrivă, împreună cu el. Este important ca activitățile alese să aibă, pe lângă partea educativă, și o parte distractivă, informală.

Dacă atunci când e mic, jocurile lui nu par prea complicate, situația se schimbă atunci când vine vorba de școală. Copilul este încă atras de joc, și destul de puțini sunt cei care preferă să-și facă temele în detrimentul unui joc bun. Iar dacă temele sunt și la matematică, unul dintre obiectele nu tocmai pe placul copiilor, atunci tu, ca părinte, ai sarcina de a-i demonstra puiului tău că aceasta poate fi învățată și prin joc.

Să vorbim puțin pe această temă. Dacă observi că acesta a dezvoltat o aversiune față de matematică, este cazul să intervii. Nu în sensul că trebuie să-i verifici cu strictețe și asprime cunoștințele, să-l supui unui interogatoriu cu coloane de înmulțiri sau să-i dai cât mai multe probleme de rezolvat. Nu-l vei face decât să urască și mai mult această disciplină. În această situație, tu trebuie să-i arăți că matematica nu este ceva atât de înfricoșător și să încerci să-l apropii de ea. Demonstrează-i că nu este o materie de neabordat, că de fapt se lovește de ea în viața de zi cu zi chiar fără să-și dea seama și că, folosindu-și puțin imaginația, poate fi și un fel de joc.

Astfel, încercați un X și 0 matematic, un joc care, spre deosebire de cel tradițional, se folosește de operații matematice: primești X sau 0 dacă rezolvi corect o operație. Se poate aplica pentru orice clasă, la orice nivel de dificultate.

Ajută-l să învețe tabla înmulțirii într-un mod haios, chiar cu ajutorul culorilor, și vei vedea că treaba merge mult mai bine.

Arată-i că matematica este peste tot în jurul nostru, inclusiv la hipermarket. Ca material de lucru folosești un pliant cu oferte de la magazinul preferat. Dacă va descoperi că tot ceea ce învață la școală se aplică și în viața reală, copilul tău va aborda cu mai multă seriozitate matematica.

Pentru cei mai mari, aceștia vor privi cu alți ochi fracțiile dacă i le vei explica folosind o pizza și un feliator de pizza. Cu ajutorul feliilor de pizza va învăța despre sferturi, jumătăți, treimi, despre numărător și numitor într-un mod amuzant.

Și nu uita: atenţia, dragostea, confortul fizic şi psihic, răbdarea, jocul şi poveştile pe care le alegi pentru copilul tău îl vor ajuta să fie un adult responsabil.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *