3 motive să citeşti cărţi de istorie

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Când ne aflăm în faţa rafturilor pline de cărţi – fizice sau, aşa cum mulţi dintre noi alegem din ce în ce mai frecvent în ultima vreme, virtuale – a pune mâna pe o carte şi a o lua acasă este o decizie importantă. Odată aleasă, cartea îţi va defini cel puţin câteva ore din viaţă, deci trebuie să fii sigur că ai luat cea mai bună hotărâre. Indiferent că eşti un cititor avid dornic să intre într-o nouă poveste, elev, student sau părinte în căutarea unei cărţi care să-i arate celui mic o bucată de lume, cărţile de istorie sunt cea mai bună alegere. Cifra trei este norocoasă în basme, dar a stat de multe ori şi la baza unor construcţii sau evenimente istorice – Războiul de 30 de ani, Alianţa celor trei împăraţi – aşa că iată trei motive pentru care cărţile de istorie nu ar trebui să lipsească din biblioteca ta:

Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/anonymous-person-with-binoculars-looking-through-stacked-books-3769697/

1. Istoria este cea mai frumoasă poveste

Profesorul Adrian Cioroianu ne spune că „Istoria este cea mai frumoasă poveste pentru oamenii inteligenţi”. Istoria este o poveste. Câţi dintre noi nu am păţit, oare, ca la finalul unei cărţi de ficţiune să ne dorim să fi existat în realitate personajele de care ne-am apropiat şi să putem descoperi ce au făcut ele în continuare? Dacă nu îţi vine ceva în minte chiar acum, înseamnă doar că trebuie să te mai gândeşti puţin. Sigur vei descoperi un protagonist căruia ţi-ar fi plăcut să îi urmăreşti evoluţia o perioadă mai îndelungată. Cărţile de istorie ne oferă adevărate poveşti fără sfârşit. Poţi începe cu ziua întâi a evoluţiei omenirii şi finalul poveştii despre care citeşti nu va fi niciodată altul decât momentul prezent. Ai terminat o carte despre Al Doilea Război Mondial şi ai fi vrut, poate, un final mai fericit? Poţi oricând să citeşti despre reconstrucţia Europei după război şi despre personalităţile marcante ale bătrânului continent în perioada postbelică. 

2. O carte de istorie = mai multe cărţi

A citi o carte de istorie se aseamănă deseori cu a citi mai multe cărţi în acelaşi timp. În cărţile de istorie vei descoperi biografii fascinante, vei călători în locuri mai îndepărtate decât a ajuns Jules Verne vreodată şi vei învăţa despre războaie. Dincolo de luptele importante ale omenirii îi vei cunoaşte şi pe aceia care şi-au pus vieţile pe altarul păcii, din cele mai vechi timpuri şi până astăzi, având ocazia să afli datorită cui lumea arată aşa cum o cunoaştem noi astăzi.

3. Pentru copii cărţile de istorie sunt cea mai bună alternativă la poveştile şi desenele animate cu eroi

Dacă eşti părinte, cu siguranţă ştii că cel mic este fascinat de poveştile cu eroi. Probabil ţi s-a întâmplat chiar ca mezinul familiei să apară prin casă îmbrăcat în sacoul tatălui pe post de uniformă şi ţinând în mână orice obiect asemănător unei săbii, dornic să te provoace la duel. Dacă îţi doreşti să îl scoţi, măcar pentru puţin timp, pe micuţul tău din lumea eroilor Marvel sau a poveştilor cu prinţese Barbie, cărţile de istorie sunt cea mai bună alternativă. Le găseşti în format ilustrat, cu limbaj accesibil, ideale pentru copii. Singura problemă ar fi că după ce va da de gust e posibil să nu îl mai poţi desprinde de ele, dar şi să auzi constant întrebarea „De ce?” în legătură cu diverse evenimente istorice care l-au fascinat. Cred că, totuşi, asta nu ar fi ceva îngrijorător, pentru că este o metodă bună de a-i stimula curiozitatea celui mic. Puteţi chiar să citiţi împreună – iată şi o alternativă la activităţile în familie. Nu uita că istoria este cea mai frumoasă poveste – pentru toate vârstele, genurile şi preferinţele literare.

Indiferent că este vorba despre o călătorie fictivă în timp, despre descoperirea trecutului, studiul unui eveniment sau despre o activitate plăcută şi educativă cu cel mic, cărţile de istorie ar trebui cu siguranţă să se regăsească în biblioteca ta. Ai putea să întrebi de ce să descoperi trecutul prin cărţi şi nu prin filme documentare – nu ar fi mai uşor? Gândeşte-te doar că atunci când cumperi din librărie o carte şi îţi iei răgaz să o citeşti, vei avea acasă mai mult decât o carte, mai mult decât nişte foi tipărite – îţi pui în casă, pe raft, o bucăţică de lume.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *