Activități educative

Se aproprie vacanța mare și dacă cei mici sunt încântați de timpul liber pe care îl vor avea la dispoziție, părinții se tot gândesc cum să facă să îi țină ocupați pe copii o vară întreagă. Copiii au o energie fabuloasă și atunci când nu merg la grădiniță sau la școală, părinții trebuie să facă față acestei energii. Cea mai bună variantă pentru consumarea energiei copiilor într-un mod productiv este reprezentată de activitățile educative.

activitati-educativeActivitățile educative trebuie alese cu foarte mare atenție, ținând cont de preferințele micuțului și de vârsta lui. Important este ca aceste activități educative pentru copii să fie făcute din plăcere și nu din obligație. De aceea, trebuie să oferi copiilor tăi diverse alternative de activități pe timpul verii pentru a descoperi ce le place și ce nu le place. Vom vedea în continuare câteva recomandări de activități educative pentru copii, pe categorii de vârstă.

Activități pentru copiii sub 3 ani

Copiii cu o vârstă fragedă, de sub 3 ani, pot să fie atrași în tot felul de activități educative destul de ușor. Tot ce trebuie să faci este să le prezinți sub forma unor jocuri și ei vor fi încântați să ia parte la activitățile pregătite. Pentru copiii sub 3 ani se recomandă cursurile de înot, care îi ajută să se dezvolte mult mai frumos și armonios. Îți poți înscrie micuțul la cursuri de înot începând cu vârsta de 3 luni fără nicio reținere. Înotul nu doar îi va oferi o activitate relaxantă, ci are și multiple beneficii în special asupra bebelușilor. Spre exemplu, studiile arată că înotul dezvoltă abilitățile motrice ale bebelușului și îl determină să facă primii pași mult mai devreme decât alți bebeluși.

Poți încerca tot felul de activități pentru copii și acasă. Una dintre cele mai relaxante activități pentru copiii mici este vizionarea unor desene animate în familie. Nici nu știi cât de multe pot înțelege și învăța copiii încă de la o vârstă fragedă privind desenele animate clasice. Cruela din ”101 dalmațieni” le va da un semnal de alarmă copiilor și îi va determina să fie mult mai protectori cu animalele din jurul lor, ”Cartea junglei” le va oferi o perspectivă asupra animalelor care trăiesc în armonie în junglă, în timp ce ”Frumoasa și Bestia” îi va învăța că de multe ori, aparențele înșeală.

O activitate preferată de mulți copii este desenatul pe pereți, lucru care ne poate scoate din sărite uneori, mai ales după ce am renovat camera copiilor. Așa că, de ce să nu iei această activitate și să o transformi într-un educativă? Ia un bloc de desen, rupe foile și lipește-le pe perete (pentru a păstra totuși amuzamentul copiilor de a desena pe pereți) și apoi dă-i diferite opțiuni copilului: să deseneze un animal pe care l-a văzut în ograda bunicii, să deseneze o floare, un fruct sau o legumă. Această activitate va antrena creativitatea copilului și îi va asigura o ocupație care este și distractivă.

Gimnastica este o activitate de care vă puteți bucura amândoi și care are beneficii importante pentru sănătate. Cine a zis că gimnastica nu poate fi transformată într-o activitate distractivă și în același timp educativă în familie? Pune-l pe cel mic să te urmărească cu atenție și vei observa că imediat va începe să te imite și să încerca și el să facă ce faci tu. Însă, această activitate pentru copii este una care cere și foarte multă atenție deoarece ei se pot accidenta destul de ușor în joacă.

Activități pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani

Vei observa că după vârsta de 3 ani copilul va deveni mult mai selectiv în ceea ce privește activitățile educative. Totodată, aceasta este vârsta la care copiii încep să dezvolte pasiuni și activități preferate. Activitățile pentru copiii de peste 3 ani trebuie să îl ajute să își dezvolte anumite abilități care îl vor ajuta mai târziu la școală, dar și în viață.

Majoritatea copiilor de această vârstă încep să contureze litere și cifre pe foaie în încercarea de a-și scrie numele. Așa că, de ce să nu transformi această joacă într-o activitatea educativă și distractivă pentru cel mic? Ia niște foi și carioci colorate și arată-i, pe litere, cum se scrie numele lui și apoi provoacă-l să încerce și el. Dacă a reușit să își scrie numele, îl poți învăța cum să scrie numele tău, al tatălui sau al surioarei sale. Cu această activitate îl poți ține ocupat 1-2 ore, chiar și mai mult, timp în care tu îți poți termina treburile casnice.

După cum spuneam, copiii cu vârsta de peste 3 ani încep să își descopere pasiunile. E timpul să vezi care sunt aceste pasiuni, iar primul pas este înscrierea la tot felul de cursuri. Dacă ai o fetiță, o poți înscrie la balet, gimnastică sau dansuri, în timp ce pentru băieței se recomandă înscrierea la fotbal sau alt sport care crezi că i-ar plăcea mai mult. Pe lângă faptul că aceste cursuri îi vor asigura o activitate constantă, mișcarea fizică de care au parte în timpul acestor cursuri are și un rol important în dezvoltarea lor armonioasă și în adoptarea unui stil de viață sănătos.

O altă activitate educativă pentru copiii de până în 6 ani care le va antrena imaginația este reprezentată de clasicul joc de mimă. Provoacă-l pe cel mic să mimeze o anumită activitate, un loc de muncă, un anumit comportament, etc. Te asigur că distracția va fi foarte mare, iar cel mic abia va aștepta serile de weekend ca să vă jucați mima! Tot din această categorie de activități educative fac parte și ghicitorile. În acest sens, puteți să inventați diverse ghicitori care să descrie obiecte din casă. Desigur, ghicitorile copilului vor suna de obicei în felul următor: ”roșie, rotundă, mare”, referindu-se la cana din care îți bei în fiecare dimineață cafeaua. Vă veți distra copios încercând să ghiciți obiectul pe care îl descrieți, iar în același timp copilul tău își va îmbunătăți considerabil vocabularul.

Un alt exemplu de activitate educativă pentru serile ploioase de vară poartă numele de ”pune mâna pe culoarea..”. Acest joc are scopul de a-l învăța pe cel mic să distingă principalele culori și să își crească capacitatea de observație și de atenție la detalii. În acest sens, vă puteți stabili o cameră în care vă jucați, de preferat camera copilului pentru că aceasta este cea mai colorată și puteți da start jocului de vânătoare a culorilor.

Activități pentru copiii de peste 6 ani

Deja pe la vârsta de 6 ani, cel mic a încercat mai multe spoturi și și-a descoperit o pasiune. De acum încolo treaba ta este să îl faci să iubească sportul sau activitatea preferată și să înțeleagă importanța sportului și a unui stil de viață sănătos. Tot de la această vârsta, creativitatea copiilor începe să fie din ce în ce mai mare, motiv pentru care se recomandă optarea pentru niște ateliere de creație.

Dacă observi că cel mic are ureche muzicală, îl poți înscrie la câteva lecții de canto sau la un instrument muzical. De la această vârstă acest tip de activități educative se pot transforma în adevărate hobby-uri sau chiar într-o carieră de mare succes. Specialiștii susțin că după 6 ani, copiii încep să ia în serios activitățile pe care le desfășoară cu regularitate, motiv pentru care ar fi bine să nu lași să treacă această vârstă fără să îi oferi copilului tău câteva variante de activități pe care să le urmeze.

O altă activitate educativă pentru copiii de peste 6 ani este cititul. Cititul poate fi o activitate atât de relaxantă și în același timp atât de distractivă. Tot ce trebuie să faci este să îți duci copilul la o librărie cu multe cărți pentru copii și să îl lași să își aleagă câteva volume de povești. Mergeți apoi acasă, alegeți-vă un loc confortabil din casă și începeți să citiți, să vă imaginați scene din poveste, să discutați despre personaje și să trageți morala poveștii. Mergeți mai departe și inventați tot felul de povești, încurajează-ți copilul să forțeze limitele imaginației sale și să dea viață propriei lumi. Este extrem de important ca un copil să aibă imaginația dezvoltată pentru că acest lucru îl va ajuta pe viitor în rezolvarea problemelor într-un timp extrem de scurt și nu numai.

Această perioadă este și cea în care copilul asimilează cât mai multe informații, așa că, profită de ea și încearcă să îl înveți cât mai multe. Spre exemplu, învățarea unei limbi străine poate fi o activitate distractivă pentru un copil dacă știi cum să îl abordezi. Poți apela la acele cartonașe cu desene cu animale, fructe, legume, culori sau forme și să îl pui pe cel mic să spună numele obiectelor pe care i le arăți în limba pe care dorești să o învețe.

În concluzie, activitățile educative nu ar trebui să lipsească din viața unui copil pentru că acestea îl vor ajuta să se dezvolte și să fie pregătit pentru o nouă etapă din viața sa. Nu încerca să transformi vacanța de vară în a doua școală sau grădiniță, ci încearcă să introduci aceste activități pentru copii în rutina lor zilnică într-un mod jucăuș și distractiv. Vei observa că în acest fel cel mic abia va aștepta o anumită ora sau zi pentru a se bucura de activitatea sa preferată.

Desfășoară aceste activități pentru copii atât în interior, în mediul în care copilul se simte în siguranță, dar și în natură, pentru că mișcarea fizică și respirarea unui aer proaspăt îl va ajuta să se dezvolte mult mai bine. Nu uita că pe lângă aceste activități educative, copilul trebuie să se și relaxeze, așa că, nu ezita să îl scoți la plimbări prin natură, prin parcuri, să exploreze locuri noi și să socializeze cu alți copii de aceeași vârstă.

sursa foto: www.momjunction.com

Dragostea copiilor pentru lectură

Capacitatea de a citi stă la bază succeselor școlare și, în cele din urmă, succesului în viață. Trebuie ținut cont însă că, spre deosebire de abilitatea de a vorbi, cititul nu este o activitate „naturală”. Vestea cea bună este că, la fel că și cântatul la pian sau fotbalul, cititul […] mai mult »

Ce învață copiii la grădiniță?

Grădinița reușește să îmbine la perfecție învățarea unor noi cunoștințe din domenii foarte variate cu dezvoltarea abilităților de bază. Mulți părinți sunt bucuroși să știe că cel mic învață la grădiniță cum să scrie, cum să citească, științe ale naturii plus nenumărate alte informații, dar înainte de toate, grădinița permite […] mai mult »

Ce învață un copil la grădiniță?

Grădinița poate fi o perioadă minunată în viața copiilor. Pe de o parte, cei mici sunt înconjurați de copii de aceeași vârstă, iar pe de altă parte, beneficiază de suportul, de atenția și de aprecierea educatorilor. Mulți părinți consideră că grădinița este un loc unde copii se joacă, neavând mare […] mai mult »

Școala Kinderstar, educat pentru viitor

Școala are un rol deosebit de important în formarea copiilor, atât din punct de vedere intelectual, cât și din punct de vedere al personalității. Este locul care le oferă acces la cât mai mult informații și la o comunitate închegată, care îi pregătește pentru viața de adult și le construiește […] mai mult »